"Gå, älska" i det nya Europa

Denna dag är det dagen efter det europeiska enighetspartajet, det är den första vardagen i det nya EU. Och efter en helg med champagne-drömmar om ett enat Europa och om att jämlikhetens sol ska lysa lika starkt i öst som väst, ja efter en sån helg kommer den grå måndagen och det är i dag. Och då är det läge för en bok från det gamla öst. En riktig polsk berättelse.

Den här romanen är en nostalgitripp för dom som på skolloven sett TV-filmer med spinkiga barn, som leker som man gjorde förr: utan dyra leksaker, bara med fantasin som hjälp.

Boken ”Gå, älska” av Tomek Tryzna påminner just om en svart-vit TV-film, det är barn och gamla och fattigt men ibland är det fest och då skrattar mamma och pappa men när som helst kan det onda komma och ta över.Tomek Tryzna skriver om sig själv, om hur han som barn verkligen tror att det är han som styr familjen och bara han kan ställa allt till rätta.

Det speciella med den här boken, liksom med ”Fröken Ingen”, som är Tryznas debut och som också den är översatt till svenska, är blandningen mellan det som finns på riktigt och det som är påhittat. Gränserna är som det heter flytande. Precis som i det nya EU - ingen har någon riktig koll.

Dessutom har människorna i Tomek Tryznas böcker inte mycket gemensamt med näriga, sociala turister. Här har människor talang, dom överlever allt tack vare sin begåvning. Och den första vardagen i det nya EU är det en poäng att bli påmind om det.

Maja Aase

maja.aase@sr.se

Tomek Tryznas nyutkomna bok ”Gå, älska” finns i svensk översättning av Lennart Ilke.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista