Biblioteken gör uppror mot FBI

Kriget mot terrorismen har sedan attacken mot World trade center haft högsta prioritet för president George Bush. I och med den 300-sidiga jättelagen ”USA Patriot Act” som skapades för tre år sedan, har den amerikanska säkerhetspolisen FBI fått rätt att kontrollera de statliga biblioteken och deras låntagare i sin jakt på terrorister. Och det här upprör de amerikanska bibliotikarierna som gör uppror i det tysta.

- En särskild paragraf i lagen säger att FBI har rätt att söka efter misstänkta terrorister genom att gå in på bibliotek och begära att få titta i låntagarregistren, säger Judith Krug som är chef för Office for Intellectual Freedom på samarbetsorganet American Library Association.

Lagen ger FBI rätt att gå in på vilket bibliotek som helst och begära att få titta i låntagarregistret. På så sätt kan säkerhetstjänsten få reda på vem som lånat böcker om tvivelaktiga ämnen som bombtillverkning eller väpnat uppror.

Dom tror helt enkelt att man är vad man läser, men det håller vi förstås inte med om, säger Judith Krug. Och hon tillägger att lagen också förbjuder bibliotikarierna att berätta om eventuella besök från FBI.

Men biblioteken gör uppror i det tysta, och American library association råder alla bibliotek att radera låntagarinformationen så fort en bok har lämnats tillbaka. På så sätt blir det helt enkelt omöjligt att lämna ut uppgifter om enskilda låntagare.

- När böckerna lämnats tillbaka och ställts på plats i hyllorna kan vi helt lagligt förstöra uppgifterna som berättar vem som lånat vilken bok. Så när FBI kommer kan vi säga att vi inte har några sådana uppgifter, säger Judith Krug.

Förutom att radera informationen försöker biblioteken få till stånd en förändring av ”USA Patriot Act”. Lagom till USA:s nationaldag den fjärde juli hoppas Judith Krug kunna lämna över en miljon namnunderskrifter till presidenten. Helst vill hon helt få bort FBI:s möjlighet att kontrollera bibliotekens låntagare.

- Jag tror inte att vi kan avstå från våra individuella rättigheter bara för att garantera vår säkerhet. Om vi gör det så har terroristerna uppnått precis vad de strävade efter, säger Judith Krug.

Andreas Hedberg

andreas.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista