Fängslad svensk kulturjournalist

Idag, den 3 maj, är det den internationella dagen för pressfrihet. Då kan man ägna den svenske kulturjournalisten och författaren Dawit Isaac en tanke. Han har suttit fängslad i Eritrea sedan 2001 utan råttegång.

Dawit Isaac var en av de journalister som var med och startade den oberoende tidningen Setit i Eritrea, som rapporterade om kriget med Etiopien och som också samarbetade med en oberoende tidning på andra sidan gränsen.

2001 publicerade Setit ett öppet brev från ledande politiker och tidigare gerillamän som krävde demokrati, rättvisa och öppenhet. Några månader senare arresterades Dawit Isaac

Enligt den amerikanska pressfrihetsorganisationen CPJ fanns han 2002 på ett sjukhus i Asmara troligen med skador efter tortyr, något den eritreanska regeringen förnekar.

Amnesty International har försökt, men inte släppts in i Eritrea. Den svenska regeringen har kritiserats för att vara passiv. Utrikesminister Laila Freivalds sade för några veckor sedan att man regelbundet tar upp frågan om Dawit Isaac med myndigheterna i Eritrea, både från Sverige och genom EU, men inga besked har kommit från den eritreanska regeringen.

Dawit Isaac skrev enligt den svenska grenen av ”Reportrar utan gränser” i första hand kulturartiklar i Setit och 1988 kom hans första bok ”Bana” ut i Sverige.

Jesper Lindau

jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista