Kulturpolitik

Väntade kulturpengar i regeringens budget

Regeringens budget som presenteras idag innehåller få överraskningar när det gäller vad regeringen vill göra för kultursverige. Som väntat påbörjas utvidgningen av satsningen på Skapande skola, Idrottslyftet permanentas och det satsas rejäla pengar på bevarandet av viktiga kulturarvsbyggnader.

Sammanlagt kostar satsningen på Skapande skola 150 miljoner under 2011. Under perioden 2011-2014 ska Nationalmuseum och Kungliga Operan renoveras och underhållas för sammanlagt 107 miljoner kronor. Idrottslyftet permanentas på 500 miljoner kronor årligen.

En utredning ska göras för att ta reda på hur läsfjämjande insatser kan utvecklas och hur resurser kan stärka mångfald på bokmarknaden och bokens ställning i stort.

Forum för levande historia får sänkta anslag med uppdrag att minska sin administration. Dansmuseets budget sänks med nära en miljon.

Regeringen ger i sin budget även ett uppdrag till de fyra museer som ligger under Statens museer för världskultur, att arbeta för att "öka förståelsen för värdet av ett öppet och demokratiskt samhälle som präglas av kulturell mångfald".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".