Djur som dör, i Riksteaterns pjässerie Rapporter. Foto: Hannes Fossbo.
reportage | teater

Riksteatern vill göra drama av aktuella händelser

Riksteaterns nya pjässerie Rapporter är en sorts dokumentärteater som skapar dramatik med utgångspunkt i verkliga händelser. Projektet går ut på att snabbare än vanligt gå från idé, via manusskrivande och repetitioner, till premiär. Genom att låta allt det ske på bara några månader vill riksteatern skapa dramatik hämtad ur nyhetsflödet.


Inför torsdagens premiär
av Djur som dör på Pustervik i Göteborg, första delen i Riksteaterns pjässerie Rapporter, har vi träffat regissören Marcus Lindeen, känd för pjäsen och senare även dokumentärfilmen Ångrarna. Tempot i produktionen har gjort hans arbete lite speciellt.

– Man får en annan typ till process, det påverkar arbetet att tiden är så kort och att uppdraget är att försöka hitta någonting som händer nu, säger Marcus Lindeen.

Han bygger sin pjäs, Djur som dör, på en notis i kvällspressen från i somras. Den berättar om en mor och son som lever med 191 katter, hur detta uppdagas och hur alla katter avlivas. Den berättelsen utgör första akten i föreställningen.

– Vi har gjort intervjuer och research under sommaren och just i första akten använder vi ljudinspelningarna från intervjuerna som ett ljudmanus. Skådespelarna har hörlurar och får de autentiska replikerna inskjutna i öronen.

De två avslutande akterna spinner vidare på temat djur och vänner. Mittenakten handlar om en forskare som försökte leva jämställt med kaniner, medan den avslutande akten handlar om schimpansen Lucy.

– En psykoterapeut bestämde sig för att, som ett experiment ta schimpansen direkt efter födseln och uppfostra henne som sin egen dotter. Vilket fick helt katastrofala konsekvenser för alla inblandade, berättar Marcus Lindeen.

Hannes Fossbo
hannes.fossbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".