recension | konst

Härskarkonst imponerar mer i katalogen

Uställningen Härskarkonst på Nationalmuseum kretsar kring tre maktens män: Napoleon, Karrl den fjortonde Johan och Tsar Alexander den förste, vars liv och banor vävdes samman i början av 1800-talet och utställning vill peka hur de kunde konsten att "härska genom konsten". Måns Hirschfeldt imponeras främst av den en 400-sidiga utställningskatalogen.

Ibland stöter man på vad som skulle kunna kalla för isbergsutställningar, där det som syns i salarna bara är en tiondel av allt det sammanlagda arbetet.

All kunskap och forskning, alla mångåriga kontakter med Erimitaget i St Petersburg. Allt det som gör ett riktigt museum. Där man vet att den som spar han har och att man därför nu kan plocka fram en massa marmorbyster som säkert väntat i decennier på att just deras utställning ska komma.

Härskarkonst har massor att lära den som går den tillmötes och läser på i förväg, audioguide hjälper väl till viss del, men den som förlitar sig på det visas ser bara toppen av det hela. Och för att vara empir är det inte heller särskilt mycket visuellt dunder och brak.

Jag tycker utställningen väl lättvindigt buntar ihop de tre huvudpersonerna.

Visst fanns det en tidens estetik och maktens formspråk och visst ville Napeleon och Karl Johan och Alexander och deras släktingar och vänner alla låta sig porträtteras av samme Francois Gerrard, en målare vars kundkrets vida överglänste hans förmåga. Och de gav varandra serviser.

Men skillnaderna, dynamiken och betydelsen av att ge bort en servis till kungen av sachsen, trots att den var lova till greve Stroganov - allt det och all den gedigna kunskapen som utan tvekan finns här, den finner under ytan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".