Kulturpolitk

Scenkonsten saknar pensionsreform i budgeten

I Alliansens budget saknades reformeringen av scenkonstområdets pensionsvillkor. Svensk Scenkonst reagerade kraftigt och menar att regeringen duckar i frågan.

Dagens pensionssystem ställer till bekymmer då många arbetar frilans och speciellt för dans och operakonsten är det svårt att beräkna pensionskonstanterna.

Den utredning som gjorts föreslog ifjol en förändring som många förväntade sig att se i budgeten.
– För oss är det en ödesfråga, för staten är det ingen förändring i kostnadsbilden, det är väldigt svårt för mig att förstå, säger Åsa Söderberg, vd och konstnärlig ledare Skånes dansteater.

Utredningen föreslog att det nya pensionssystemet skulle börja gälla från första januari 2012. Om det inte hinns med måste beräkningarna som ligger till grund för förslaget göras om. Det är komplicerat, menar Åsa Söderberg. 

Nästa år är det dessutom tänkt att regionaliseringen av den statliga kulturpolitiken ska påbörjas. Om pensionsfrågan inte är löst tills dess blir det betydligt svårare för regionerna att förhandla med staten, säger Åsa Söderberg.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth svarar att hon vill ändra pensionssystemet inom de närmaste fyra åren:
– Det är en bra reform men den är förenad med ett antal höga kostnader som inte var förutsedda när utredningen gjordes.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".