Kulturpolitik

Kulturen i budgeten

I går presenterades regeringens budget för 2011, och vi kan konstatera att kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth håller sitt vallöfte att inte minska kulturens kaka. Utgifterna för kultur ligger kvar på 0,8 % av statsbudgeten. Men störst satsning görs på idrotten, och oppositionen kritiserar regeringen för att inte fokusera på hur kulturen kan arbeta mot främlingsfientlighet i samhället.

Budgeten i stort bjöd inte på några stora överraskningar. Portföljmodellen sjösätts, Skapande skola byggs ut, medan den största satsningen är på idrott genom att Idrottslyftet på en halv miljard om året permanentas.

Ingen ökning av kulturbudgeten i år, alltså. Är inte det lite snålt med tanke på Finansminister Anders Borgs stora optimism när det gäller tillväxten?

– Samtidigt har vi betonat, och dessutom vunnit val på, ansvar. Jämfört med många andra europeiska länder, där man tvingas man både höja skatter och dra ned på anslagen, är vi i en väldigt lycklig situation där vi kunnat behålla kulturens ställning i statsbudgeten. Men också faktiskt öka den.

Idrottslyftet får en halv miljard om året, Skapande skola 150 miljoner nu. Är det en fingervisning om kulturens betydelse i förhållande till idrotten?

– Nej, men idrotten omfattar ju väldigt många. Bara medlemmarna i de olika idrottsorganisationerna uppgår ju till mellan 3 och 3,5 miljoner. Och idrotten är en viktig del, inte minst för barns och ungas hälsa. Men jag är ju väldigt glad att vi kan fortsätta utbyggnaden av Skapande skola.

Skapande skola utökas till lågstadiet, men inte till förskoleklassen. Det hade ni väl lovat?

– Vi har satt det som ambition för mandatperioden, men detta är fortfarande år ett.

38 miljoner går till denna utvidgning. Det kostade 57 miljoner förra gången ni utvidgade Skapande skola, till mellanstadiet?

– Ja, men hela lågstadiet omfattas inte utan vi öppnar möjligheten att också nå de yngsta eleverna. Så att den här satsningen fortgår ju.

Kulturministern fick presentera sin budget på Nationalmuseum i Stockholm, möjligen en gentjänst för att man, som utlovat, satsar dryga 100 miljoner på renoveringar av museet från nästa år.

Fast man får dela pengarna med Kungliga Operan. Behoven ligger snarare i miljardklassen, men det är en senare huvudvärk eftersom man inte börjar renovera på allvar förrän 2013.

Kulturutskottets nya ordförande Berit Högman (S) kallar regeringens kulturpolitik passiv, en "förvaltarbudget". En passivitet dessutom riskerar att motverka kampen mot främlingsfientlighet.

Nationaldemokraternas tidning, Nationell Idag, får presstöd medan antirasistiska Expo riskerar att bli utan stöd till följd av den nya tidskriftsförordningen, befarar Socialdemokraterna.

Fast det har vi ju inte sett än?

– Nej, men vi kan befara det. Vad har regeringen för viljeinriktning? Här ser vi nog ingen viljeinriktning alls, att ta bekymret på allvar. Vilket vi vill göra, säger Berit Högman.

Men apropå det får Statens fyra museer för Världskultur ett nytt uppdrag av regeringen, att som det heter "öka förståelsen för värdet av kulturell mångfald".

– Ja. Det här är ett uppdrag som de flesta av våra institutioner i någon mening har, att arbeta utifrån demokratiska grundvärderingar, säger Lena Adelsohn Liljeroth.

– Men vi ser, i ljuset av det som skett de senare åren, ett ökat behov av att arbeta med de här frågorna. Och då tycker vi att Statens museer för världskultur och Forum för levande historia kan göra detta.

I ljuset av vad, som skett?

– Vi har ju haft en valrörelse som bland annat resulterat i att främlingsfientliga krafter tagit en del av debatten.

Du talar om Sverigedemokraterna då, antar jag. Men innebär inte detta en politisering av museiverksamheten?

– Nej, det handlar inte bara om Sverigedemokraterna. Vi har också kunnat se att Nationell idag fått presstöd, och det har de ju rätt till enligt våra regler. Så det finns absolut skäl till att i högre utsträckning diskutera och debattera vad demokratiska värderingar och respekt för andra innebär.

De fyra museer som får detta nya uppdrag är alltså Etnografiska, Östasiatiska och Medelhavsmuseet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg. Några nya pengar följer inte med det nya uppdraget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".