Kulturpolitik

Budgeten ger uppdrag att främja kulturell mångfald

Budgeten ger flera museer ett nytt uppdrag att arbeta för att "öka förståelsen för värdet av ett öppet och demokratiskt samhälle som präglas av kulturell mångfald".

Det är Statens museer för världskultur som pekas ut som en viktig resurs för att "främja interkulturellt utbyte, demokrati och mänskliga rättigheter i samhället". Det inkluderar Etnografiska, Östasiatiska och Medelhavsmuseet i Stockholm samt Världskulturmuseet i Göteborg.

– Vi är oerhört glada och stolta att regeringen nu tagit initiativ till ett förtydligande av vår roll. Sanne Houby-Nielsen överintendenten för Statens museer för världskultur.
– Vi har tio års erfarenhet av att arbeta med de här frågorna på olika vis.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth säger att skrivningen blivit aktuell efter de senaste årens utveckling och pekar bland annat på Sverigedemokraternas framgångar i valrörelsen och på att tidskriften Nationell idag fått presstöd.
– Det finns absolut skäl till att i högre utsträckning diskutera och debattera vad demokratiska värderingar och respekt för andra innebär, säger Adelsohn Liljerot.

Frågan är vad det betyder för inriktningen vid museerna. Kommer de att våga fortsätta med verksamheter som kan uppfattas som provocerande, när uppdraget så tydligt blir att främja förståelse?
– Vi ska vara en arena för debatter, även svårare debatter. Det är viktigt för att främja demokrati och mänskliga rättigheter, säger Houby-Nielsen.

Världskulturmuseet i Göteborg ställer med början i november ut den kontroversiella utställningen Jerusalem, där Elisabet Ohlson Wallin ställer frågor kring tro, sexuell läggning och förtryck.

– Den anser jag ligger i linje med hur vi jobbar, den sätter i hög grad fokus på homofobi och värderingar i samhället idag, säger Sanne Houby-Nielsen.

Några nya pengar följer inte med det nya uppdraget

Nils Lindström
Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".