Owe Wolf framför Azars monolog. Foto: Angereds Teater.
teater

Azar vantrivs i kulturen

För två år sedan debuterade idéhistorikern och författaren Michael Azar som dramatiker med pjäsen Deadline på Angereds Teater i Göteborg. Nu är han tillbaka på samma teater med Jag är en annan, en pjäs som hämtat inspiration från franske författaren och underbarnet Arthur Rimbaud. 

 – Det är en pjäs som utforskar en känsla, en erfarenhet; en vision kanske man kan säga, av att livet har blivit för instängt, att livet förvandlats till någon form av fängelse.

Michael Azar är forskare och docent i idéhistoria, har skrivit mycket om kolonialismens spår, till exempel i sin avhandling som hette Frihet, jämlikhet, brodermord. Som pjäsförfattare är det också friheten han undersöker, som nu då han skrivit Jag är en annan, en slags fantasi kring franske diktaren Arthur Rimbaud, det litterära underbarnet som lämnade Frankrike för att försöka försörja sig som handelsman i Etiopien där han kanske ägnade sig åt att leka Gud:

Det är Ove Wolf som framför monologen på Angeredsteatern, och han har tillsammans med pjäsens regissör, Ulrich Hildebrand, rest till Harar i Etiopien för att bland anant göra en del filmade inslag.

Ulrich Hildebrand som varit chef på Angereds teater i sju år regisserar nu för första gången, och för första gången på 20 år samarbetar han igen med Carl Michael von Hausswolff som skrivit musiken till pjäsen. På 80-talet drev dom både konstgalleri och skivbolaget Radium tillsammans. Och nu återförenas dom kring Jag är en annan, skriven av Michael Azar:

 – Mitt mål är inte att göra detta till en begränsad upplevelse som handlar om 1880-talet, den hämtar inspiration från ett livsöde och en gestalt som tjänat som symbol för många olika sorters uppbrott – Patti Smith skulle kunna nämnas i sammanhanget. Det är ett försök att säga något om, som Freud säger, ”vantrivsel i kulturen”. Vi säger saker vi inte menar, vi gör saker vi inte vill, det är jag intresserad av, och den här inramningen med resan till Etiopien gör det möjligt ställa frågor om västerlandet, och fantasin om en annan värld, fantasin om ett liv bortom de murar vi bygger kring oss själva, säger Michael Azar.

Jag är en annan har premiär fredag 15:e oktober på Angereds Teater.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".