Foto: Sofia Runarsdotter
Litteratur

Nytt litteraturprojekt ska spräcka myten om Afrika

Då och då återupptäcker den vite människan Afrika. Iklädd kakishorts och matchande väst. Plagg med många fickor helt enkelt, som har plats för kameran och inte minst snuttefilten nummer ett: guideboken. Som så klart är skriven av andra västerlänningar som förstår vad man vill se och uppleva på det afrikanska äventyret.
   I ett försök att komma ifrån de stereotypa reseskildringarna har nu ett pan-afrikanskt litteraturprojektet startats. 13 författare har fått i uppdrag att åka iväg och sedan skriva om sina destinationer. Den prisade författaren Alain Mabanckou är en av dem.

- Det är för att visa att afrikaner kan skriva om Afrika. Hittills har det bara varit européer som skrivit om våra storstäder, säger Alain Mabanckou från Kongo-Brazzaville men numera bosatt i Kalifornien.

Själva litteraturprojektet heter Pilgrimages och drivs av Chinua Achebes författar- och konstcenter. I samband med fotbolls-VM såg man chansen att skapa en ny positiv bild av Afrika och skickade iväg författarna till en rad platser på den afrikanska kontinenten. Utifrån dessa resor, till städer de inte känner till så väl sedan förut, ska författarna sen skriva vars en bok om sina upplevelser. Böckerna släpps samtidigt i fyra afrikanska städer i januari 2012 då Afrikanska mästerskapen äger rum.

Alain Mabankou ska skriva om Lagos i Nigeria.
 – Någon färdig tanke på hur jag ska lägga upp min bok har jag ännu inte men jag tänker låta människorna i Lagos komma till tals, säger Alain Mabankou.

Doreen Baingana från Uganda är en annan av författarna i projektet. Hon skickades till Hargeisa i Somaliland. Kommer det då bli någon skillnad på hennes text och en västerlännings?

– Det är det jag fruktar. Bara för att jag är afrikan betyder det inte att jag ser allt helt annorlunda men jag ifrågasätter i alla fall mina perspektiv, säger hon.
Och tillägger att det finns ju vissa skillnader om inte annat i erfarenhet: för henne är det ingen stor grej om vägarna är dåliga eller myggen bits och därför blir det inte heller en del av reseskildringen. Hur man tolkar det man ser beror på vad man vet om det man ser, säger Doreen Baingana.

Författaren Chris Abani kommer från Nigeria men lever i exil i USA. Han fick åka till fotbollsfestens centrum - Sydafrika och staden Johannesburg. En fantastisk upplevelse säger han och tillägger att framför allt kommer de här böckerna att leda till att en hel del myter afrikaner har om sig själva spricker:

– Vi afrikaner är lika mycket turister när vi reser som alla andra. Och inte kan vi något om varandras länder och samhällen heller. Fast att just den okunskapen; att inte kunna något om Afrika är något vi ofta beskyller de andra för. Men själva tror vi att det som gäller hemma i mitt område är giltigt över hela Afrika, säger Chris Abani.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".