Palestinska journalister protesterade

På den internationella dagen för pressfrihet rapporterade stiftelsen Freedom Forum att 53 journalister har dött ”i fält” under 2003. Det gör förra året till det dödligaste året för krigsbevakande fotografer och reportrar sedan andra världskriget.

I Mellanöstern protesterade palestinska journalister mot våldet som de utsätts för på Västbanken och Gazaremsan genom att bojkotta den palestinska ledningens möte. Fotografer stod med nerpackade kameror och en del reportrar hade munkavle på sig under det pågående sammanträdet.

Ett 30-tal reportrar från lokala och internationella medier protesterar mot den återkommande misshandeln av journalister. Upprinnelsen nu var en palestinsk fotograf, arbetande för den franska nyhetsbyrån AFP, som fick båda armarna avbrutna när beväpnade och maskerade män överföll honom utanför hans bostad.

Nu, liksom vid tidigare övergrepp, har misshandeln anmälts men inte heller den här gången har några våldsmän kunnat gripas. Premiärminister Qureia har dock lovat att saken ska utredas.

Västbanken och Gazaremsan har den här veckan satts upp på listan över dom tio farligaste platserna i världen för en journalist att arbeta på. Under det gångna året har tre journalister dödats just här.

Christina Gustafsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".