nyheter

Ny boklag välkomnas i Indonesien

I Indonesien har en över 40 år gammal lag, som gett regeringen rätt att förbjuda böcker, just avskaffats.

Förre diktatorn Suharto använde lagen för att stoppa kritiska böcker, detta med hänvisning till gummiparagrafer om "stötande" och "hot mot allmänna "ordningen".

Men nu säger Indonesiens konstitutionsdomstol att regeringen inte ska ha makt att förbjuda böcker, till exempel de som handlar om omstridda 

Papua-provinsen, religiösa strider och militärens roll. Så sent som förra året förbjöds en bok av en kanadensisk professor om militärens stöd till Suharto.

Indonesiska forskare och debattörer välkomnar beslutet och säger att det kommer att låta framtida generationer lära sig sanningen om allting, till exempel landets historia och forskningsrön inom alla områden.

Efter decennier av diktatur är Indonesien idag ett av Sydostasiens mest öppna och demokratiska samhällen, även om kommunister och en del andra radikala grupper fortfarande är förbjudna.

Samtidigt har islamister trappat upp en kampanj för utökade  mediarestriktioner, särskilt när det gäller sex. 

I förra veckan fängslades chefredaktören för den numera nedlagda indonesiska upplagan av herrtidskriften Playboy i två år. Han dömdes för att ha publicerat omoraliskt material.

Domen var ett resultat av en kampanj av en islamistisk grupp och har väckt starka protester från liberala krafter. 

Journalisten fängslades trots att indonesiska Playboy aldrig publicerade några nakenbilder och att materialet var betydigt tamare än mycket av det som finns i populära inhemska tidskrifter i Indonesien.

Nils Horner
För Kulturnytt i Tokyo

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista