Victoria vågar

För den som söker förnyelse inom teatern kan ett besök på Kulturhuset i Stockholm vara intressant. Där gästspelar nämligen det avantgardistiska, belgiska produktionsbolaget Victoria med start idag. Victoria väljer ut dramatiker, filmare och konstnärer och hjälper dem att förverkliga vågade idéer. På Kulturhuset samarbetar de bland annat med Teaterhögskolan i Stockholm.

- Allt som vi väljer att producera är risktagande, vi bjuder bara in de som vill bryta ny väg för sitt skapande, och det innebär ofta att även teatern som sådan utvecklas, säger Victorias producent Hilde Teuchies.
  I praktiken innebär det att Victoria vänder sig till konstnärer som gärna blandar olika genrer. På Kulturhuset visas bland annat en tv-pjäs som med hjälp av ett skrivet manus blir en dokusåpa om hur en pjäs blir till. Krångligt, men genom att överraska på det här sättet hoppas Hilde Teuchies kunna locka en ung publik som annars vänder teatern ryggen.
- Det går att blanda en mängd olika discipliner, man måste inte begränsa sig till bara skådespelare och text. Det finns så många möjligheter, varför inte utnyttja dem? Undrar Teuchies.

Andreas Hedberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista