"Vänner" tar adjö

Ikväll är det dags för amerikanerna att säga farväl till sina favoritvänner - då sänds nämligen det sista avsnittet av ”Friends” - en sitcom som under sina tio år etablerat sig som en av de populäraste TVserierna, inte bara i USA, utan också på andra håll i världen. Och alla tycks ha en åsikt om vad som gjort serien så framgångsrik, Robert Thompson, professor i populärkultur, anser att det helt enkelt rör sig om en klassisk verklighetsflykt.

Serien får oss att kännas som att vi tillfälligt är i en värld som är roligare, bättre och tryggare än vår egen, säger Thompson, om fenomenet Vänner. Och under ett decennium då intresset för TV-komedier rent allmänt har minskat här i USA har Vänner lyckats behålla en stor trogen publik - drygt 20 miljoner tittade i förra veckan, tvåa på tittartoppen. Och än fler väntas slå på TV-apparaterna och följa kvällens avsnitt - det 236:e i ordningen - för att bland annat få svaret på om Rachel och Ross kommer att bli ett par till slut, och hur ska det gå för Chandler, Monica, Joey och Phoebe.

Och populariteten handlar naturligtvis mycket om identifikation. Genom åren har vi som gillar serien följt och inte sällan känt igen oss i huvudpersonernas krångliga väg in i ett mer ansvarstyngt och komplicerat vuxenliv, sett deras möten med förändringar, inte alltid välkomna.

Någon har kallat Vänner en drömvärld för alla de som inte tror på den traditionella familjen, utan där vännerna är de som betyder mest. Visst finns det också de som tycker att serien är lättviktig, men sanningen är den att Vänner under tio år på familjevänligaste TV-tid på sitt lite tillbakalutade sätt, utan ett alltför högt tonläge, varit mer frispråkig än flertatlet andra serier när det gäller sex, relationer, och vardagsproblem av allehanda slag. När serien varit som bäst har just balansen mellan allvar och humor varit den rätta - välskrivna manus och sex duktiga skådepsleare - som har det där svårdefinierabara som brukar kallas bra personkemi.

Seriens ansvariga fick kritik efter 11:e septemberdåden, något Vänner inte direkt tog upp, trots att de sex i serien lever nära platsen där World Trade Center stod, men amerikanerna tycktes inte bry sig - tvärtom fungerade Vänner som en lugnande medicin för en uppriven stad efter terrordåden, då var tittarsiffrorna och populariteten i topp.

Men ikväll tar det alltså slut - fast serien kommer att repriseras i oändlighet, så de som vill, kommer att kunna fortsätta ha sina trivsamma vänner hemma i vardagsrummet...eller se serien som ett populärkulturellt tidsdokument...

Anders Ask