Förfalskad konst för 30 miljoner pund

Panik sprider sig i konstvärlden efter avslöjanden om förfalskningar. Det rör sig om över 30 målningar av kända 1900-talskonstnärer som sålts för miljontals pund de senaste åren, bland annat på välrenommerade Christie's i London, skriver The Guardian

Max Ernst, Fernand Léger och André Derain är några av konstnärerna vars verk visats sig vara verk av någon helt annan. Fyra målningar som sålts på Christie's har varit förfalskningar. Dyrast var en Max Ernst (trodde man), som klubbades för 3,5 miljoner pund. På det tyska auktionshuset Lempertz har sex målningar gått samma öde till mötes.

Det handlar inte om kopior av redan kända konstverk utan om målningar skapade i samma stil och bildspråk som den de kända konstnärerna använde sig av. I några fall har förfalskaren dock utgått ifrån dokument och anteckningar om målningar som hittills aldrig synts till.

Förfalskningarna är mycket välgjorda och polisen misstänker att alla är gjorda av en och samma person. Äktheten röjdes när experter upptäckte färgpigment i målningarna som inte fanns att tillgå på den tiden då de skulle ha skapats, skriver The Guardian.
    En tysk konstnär är huvudmisstänkt och har förhörts av polisen.

SR Kulturnytt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".