Två scener i Göteborg ser tillbaka på 1900-talet

Det är dags att göra bokslut över 1900-talet och ställa frågan: vad gör vi idag? Och vart går vi härifrån? I varje fall är det de här frågorna som kommer att ställas från scenerna i Göteborg till hösten. I två stora uppsättningar tar man greppet på det gångna seklets historia. Backateatern gör sin största satsning hittills med ”Hela Vägen Hem”. Och Folkteatern ställer 50 personer, både amatörer och proffs, på scenen i ”Staden och stjärnorna”.

Niklas Hjulström har regisserat ”Staden och stjärnorna” och han säger att Folkteatern gör den här pjäsen utifrån någon slags förvirring. Det är ett sätt att bringa reda i hur man skall uppfatta samtiden och framtiden. Pjäsen föddes ur någon slags behov att ta reda på hur det blev så här, och vart tog samhället vägen?

Pjäsen är faktiskt skriven med hjälp av de erfarenheter och berättelser som amatörerna på scenen har tagit med sig till Folkteatern. En av dem är Kennet Gustafson och han säger att mer eller mindre alla har varit med och berättat.

- Men just jag behöver inte läsa upp vad jag har berättat. Någon annan kan läsa det – men på något sätt är det som jag har berättat med.

- Det är berättelserna från arbetarklassen, från våra ägare, som vi bär fram, säger Niklas Hjulström och tankarna går till t.ex. Tältprojektet. Det var också en inspiration för Alexander Öberg, konstnärlig ledare på Backateatern, Stadsteaterns ungdomsscen, när han bad Mats Kjelbye skriva ”Hela vägen hem”. Det blev en pjäs om Sverige från förra sekelskiftet och fram till en nutid där framstegsoptimismen bytts i förvirring.

- Folk mår sämre, säger Mats Kjelbye. Folk har mer diskmaskiner och mer tidsbesparande hjälpmedel, men ändå mår folk sämre och är mer ensamma än för ett tag sedan, misstänker jag. Det är ju förstås mycket som har blivit bättre men någonstans på vägen har det gått snett.

- Om man var socialist på 60-70 talet så var markeringarna ganska tydliga kring vad som var rätt och fel och ett politisk samtal var mycket vanligare då. Men nu då? Det är bara till att gå till sig själv och till sin stad och fråga: var det ett kasino vi ville ha? Var det här det bästa som kunde hända?

Det undrar Mats Kjelbye som har skrivit ”Hela Vägen Hem”, med premiär på Backateatern i Göteborg i september. ”Staden och Stjärnorna” på Folkteatern har premiär fredag 7 maj.

Bo Nordström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista