1 av 2
2 av 2
reportage

Lavendel och kravatter på Nordiska museet

"dandyn lever i symbios med sin samtid"
2:33 min

Den klassiske dandyn drog åt sin gördel och ville med sin nonchalanta air både passa in och provocera i borgarklassen. Då, i slutet av 1700-talet, var långbyxan en djärv men ändå stilsäker markering. Manligt mode står i fokus på Nordiska museet i höst, bland annat i utställningen Dandy, om både den klassiska dandyn och om dandyn av idag.

Framför Olof Enckells Dandy står en utställningsbesökare och tittar, iförd en nära på identisk kavaj som den på utställningsdockan. Det sitter i detaljerna menar Enckell.

– Det är ett subtilt uttryck, avslappnat elegant. Jag har använt ett ganska klassiskt tyg men med lila inslag som gör den lite mer spännande, säger Olof Enckell om kavajen på sin dandy. Han är moderedaktör för en av sveriges största hemsidor med mode för män.

Men vad en dandy egentligen är verkar svårt att sätta fingret på. Museet har i sina samlingar rotat fram kravatter, finskor, fickur, en rakspegel, handskar och brädspel.

Det ska vara rent och ordentligt och stiligt. Men i övrigt ligger dandyn kanske mest som en attityd. Vilket kanske bidrar till att man kan tolka honom lite som man vill.

På Nordiska museet har Christian Quaglias dandy fått stå för det queera inslaget. Han kallar den en rosa lavendeldröm. Det medan den skapelse som sticker ut mest, av Göran Sundberg, kanske best beskrivs som en nära-gaga-upplevelse. 

Amanda Creutzer som producerat utställningen menar att dandyn ska kommentera sin samtid.
– Dandyn är en spännande karaktär, som vågar vara normbrytande och uttrycker sig genom sin klädsel, säger hon och tillägger.
– Modiga män.

Men journalisten Björn af Kleen, som ifjol utsågs till Årets dandy av tidningen Elle, ser sig inte själv som en normbrytare. För honom handlar det om att kommentera samtiden genom att helt enkelt göra det lite bättre.

– 1800-talets dandy var ju noga med att inte stå ut för mycket. Det är för lätt att vara anakronistisk eller något helt annat än sin samtid. Dandyn lever i sexuell och politisk symbios med sin samtid, men på ett väldigt medvetet sätt, säger Björn af Kleen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".