Svenskar läser böcker på mobilen

Vi vet sedan tidigare att svenskarna har börjat läsa böcker på datorn och på handdatorn. Förra året skedde mer än 50 000 nedladdningar av e-böcker och då framförallt från de runt 100 bibliotek som erbjuder tjänsten. Men - också läsning på mobiltelefonen har hittat sina entusiaster. 3,5 procent av nedladdningarna av e-böcker görs till mobiler, uppskattar E-lib, som är det företag som står för tekniken. För förra året skulle det innebära att runt 1 800 böcker lästes på mobiltelefonen.

- Ja, jag tycker detta är riktigt fantastiskt. Den där friheten, att kunna sätta sig ner var som helst, slå upp, och så glida rätt in i en bok. Rakt in i vad det nu än är som fascinerar en just då, säger Staffan Strand som ofta läser på mobilen.

Kommer man in i boken på samma sätt i en mobiltelefonen som i en pappersbok?

- För mig fungerar det precis likadant. Jag bara försvinner rätt in.

Har man bara mobilen med sig kan man plocka upp sin roman var och när som helst. Det gör inget om det är halvskumt på bussen eller till och med helmörkt i sovrummet för att andra i familjen vill sova - ljuset kommer ju från skärmen. Och du kan ha tio böcker med dig på resan utan att packningen blir tyngre än själva telefonen. Och när du är klar med böckerna du hade behöver du bara ha tillgång till internet för att snabbt ladda ner en ny, var i världen du än befinner dig.

- Sedan finns det en annan sak som är suverän. Jag lånar en bok i 28 dagar - och sedan så är den borta, säger Staffan Strand. Jag behöver inte gå och lämna tillbaka den till biblioteket utan då slutar den att funka.

Man slipper alltså straffavgifterna från biblioteket, eftersom boken alltså bara försvinner när lånetiden är slut. Och det borde passa just de här användarna, för många av dem är trogna kunder på biblan. Py Sandell är marknadschef på E-lib, som så att säga tillverkar e-böckerna.

- Det verkar vara människor som tycker om att gå på biblioteket och låna böcker, men som inte har tid. Och då tycker man att den här tjänsten är bra.

I övrigt kan Py Sandell säga att användarna är hälften kvinnor, hälften män - och att de är vuxna, alltså inga ungdomar. Det kan hänga ihop med att de telefoner som krävs är rätt dyra och att många antagligen har fått dem genom arbetet. Mer då?

- Som vi har förstått rör det sig om människor som reser mycket i jobbet. Man är ofta på resande fot och det kanske också är därför man har en så pass avancerad mobiletelefon - man vill ha med sig en bit av kontoret på vägen. Samtidigt hamnar man i sådana situationer att man vill roa sig lite. Man sitter på tåget eller på bussen och då vill man läsa en bok i stället för att kolla sina mejl eller liknande.

Och nackdelarna då? Självklart att det är jobbigt att läsa på skärm i flera timmar i sträck. Och så måste man ha batterier som fungerar.

Det som mobilläsarna själva är mest missnöjda med är att det inte finns fler titlar att välja mellan. I dag finns det runt 500 böcker att låna och det är både skön- och facklitteratur. Högt upp på låne-topplistan ligger Jan Guillous ”Det stora avslöjandet” och ”Viktminskning utan träning”. Staffan Strand har läst deckare, fantasy och tekniklitteratur på mobilen och han tycker också att det går trögt med utgivningen. Han väntar framför allt på en bok.

- Jag ville ha en Bibel, rätt upp och ner. Men det fanns ingen på svenska. Världens mest lästa bok och det finns inte att köpa så här! Men de skulle över om de kunde ta fram den.

Py Sandell, hur läser du själv?

- Jag läser både e-böcker och pappersböcker. Jag brukar läsa e-böcker på tunnelbanan i min handdator och hemma i sängen brukar jag läsa pappersböcker.

Om du vill testa så krävs det en mobiltelefon som också är en handdator, till exempel en Sony Ericsson T900. Sedan ska du kolla ifall ditt lokala bibliotek är ett av de runt 100 stycken som lånar ut e-böcker. Om det gör det, så är det bara att följa instruktionerna på hemsidan.

Therese Uddenfeldt

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista