Serenader från en oljetanker

Musikern Patrik Torsson är bosatt i Göteborg och har tidigare gjort sig känd med albumet ”Gästhamnar”, och en technoversion av psalmen ”Den blomstertid nu kommer”. Hans nya skivan heter ”Kolväteserenader” och spelades in under de fem år som Patrik Torsson tillbringade ombord på oljetankern Tärnland. Samtidigt som han navigerade och hanterade petrokemiska produkter, skrev han texter och elektronisk musik som berättar om livet på båten.

Äntligen, tänker jag, äntligen någon som spelar elektronisk musik och samtidigt vill berätta något. Äntligen någon som inte känner sig tvingad att verka lika stelbent som de tyska synthpionjärerna Kraftwerk. För ibland kan man faktiskt dansa till Patrik Torssons Kolväteserenader.

Ljudet av vatten som droppar genom ett kaffefilter. Och jag får en bild i huvudet. En bild av fikarummet på en oljetanker, mitt i natten, där någon står alldeles ensam och tittar ut genom fönstret. För det har Patrik Torsson gjort, han har stått där i mörkret, och funderat.

Ja, den här skivan är verkligen unik. Och jag kommer att återvända till Kolväteserenader, gärna på natten, och helst när jag behöver bli påmind om att världen inte är så liten som jag ibland tror, och att det någonstans i världen finns en människa som står på en oljetankers kommandobrygga, med en kaffekopp i handen, och tittar ut i mörkret.

Andreas Hedberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista