nyheter | medier

Danmarks Radios generaldirektör avgår

Danmarks radios generaldirektör Kenneth Plummer avgår efter skandalen där det framkommit att han erbjudit en författare och journalist förtroliga uppgifter om DR i utbyte mot att journalisten inte skriver om Plummers privatliv. Plummer bekräftar själv sin avgång i ett pressmeddelande.

"Jeg har i dag taget konsekvensen av den senaste tidens storm om min person och meddelat DR:s styrlseordförande" skriver han. Det är i en ny bok som journalisten Kurt Lassen avslöjar att han blev erbjuden bytesaffären.

Kenneth Plummer erbjöd bl. a. att berätta vem som var de två externa kandidaterna till jobbet som han själv fick 2005. I boken framför även Kenneth Plummer kraftig kritik mot gamla kolleger.

I Danmark är det enligt strafflagens § 152 förbjudet att vidareförmedla eller utnyttja förtroliga uppgifter om man är i offentlig tjänst. Det kan straffas med böter eller upp till sex månaders fängelse.

David Richter, SR Kulturnytt
david.richter@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".