Bibi Andersson portträtteras i TV

Skådespelerskan Bibi Andersson är väl att räkna som en av de svenska verkligt stora - både som skådespelare och som kändis. En person i stort sett alla känner till.

Nu ikväll (13 maj 2004, kl. 20.45) sänder Sveriges Television ett portträttprogram om just Bibi Andersson. Det är gjort av Birgitta Zachrisson och har rubriken Jag ville leva många liv.

Det är lätt att gilla Bibi Andersson – just för att hon förhåller sig såhär till så mycket. Inget tjafs, inget spel, ingen skönmålning av hur det var eller av hur hon själv betedde sig.

Hon må vara världskänd och omsusad – hon är ändå bara den ena av de två systrarna Andersson, från Kungsholmen, med ett livslångt, starkt och komplicerat förhållande till sin egen mor – den politiskt medvetna, stränga.

I Birgitta Zachrissons  program om Bibi sitter hon på altanen till sitt hus i Sydfrankrike och så berättar hon –  utan garderingar, ibland berörd så att tårarna kommer – om hur hon levt sitt liv: tidigt yrkesverksam, filmstjärna i unga år, teaterskådespelerska, aktiv fredsvän.

Vännen Liv Ullmann finns med på ett hörn – de som båda fick bestämma sig för att bli vänner, hellre än konkurrenter när de i 25-årsåldern var med i samma film.  Filmandet ett yrke mer än ett konstnärligt val, som det framstår, arbetet med rollerna alltid känslomässigt och djupt intuitivt, baserat på de egna erfarenheterna: ett ätande av det egna jaget, som Bibi själv säger.

Och det handlar om männen – så ofta just regissörer : Ingmar Bergman, Kjell Grede, Milos Forman… om ett yrkesliv som präglats av en kvinnoroll och ett kvinnoideal där hon – trots den styrka hon uppenbarligen besitter – ändå hänvisats till att vara söt och till att låta sig bedömas och kanske styras… av andra. Och det är också där tv-filmen är intressantast – i det den berättar utan att den riktigt vet om att den gör det: i de många arkivbilderna på en sagovacker Bibi som far förbi - det strålande leendet, den skälmska blicken; för någon? För vem? Det verkar som det är först nu hon bara får vara – för sig – något som hon kanske därför verkar njuta desto mera av.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista