1 av 3
M:et före destrueringen. Foto: Hannes Fossbo
2 av 3
M:et under destrueringen
3 av 3
M:et efter destrueringen
konst

Santiago Sierra förstör bokstav på Gotland

Hannes Fossbo följer destrueringen av M
2:39 min

Den spanska konstnären Santiago Sierra är Sverigeaktuell igen. Förra året ägnade Magasin 3 i Stockholm honom en stor utställning och den här gången är det Gotlandsbaserade Baltic Art Center som inlett ett samarbete med konstnären.
I helgen inleddes projektet Destruerat ord utanför Visby, en installationsserie där tio gigantiska bokstäver på olika ställen i världen ska uppföras och sedan förstöras.

Det brukar vara lite råare än så här när det kommer till den spanska konstnären Santiago Sierra. Om man jämför med när han 2004 ställde ut irakiska flyktingar på galleri i London och täckte dom i giftigt isoleringsskum så verkar grävmaskinerna som hackar sönder M:et på Visborgsslätten ganska oskyldiga.
    Men då har vi ju å andra sidan bara bevittnat en tiondel av installationen och ingen vet egentligen när, var eller på vilket sätt de resterande bokstäverna ska förstöras. Det enda som är säkert att de tio bokstäverna till slut skaatt bilda ett ord. Men vilket är det bara ett fåtal som vet. Till exempel Lisa Rosendahl, verksamhetsledare på Baltic Art Center.
– Ja, jag vet vad det är för ord. Men jag säger det inte. Och M:et behöver inte ens vara första bokstaven i ordet.

Santago Sierra själv syntes inte till under installationen. Däremot stod den svenska konstnären Svante Gärdek, som fick uppdraget att gjuta det betongbokstaven, glatt och såg på hur en månads arbete mejades ner av två grävmaskiner utrustade med spettborrar.
– Jag vet faktiskt inte ens hur Santiago Sierra ser ut, säger han. Men det ska bli kul att se var nästa bokstav hamnar.

För det vet man inte än. Baltic Art Center ska lämna över både projektet och Santiago Sierra till nästa konstinstitution som ska ansvara för förstörelsen av nästkommande bokstav och sen länar den i sin tur över till nästa ända tills alla tio bokstäver är uppförda och förstörda.
– Jag hoppas det går att genomföra under ett års tid, säger Lisa Rosendahl. Men vem vet, kanske tar det tio år.

Tills det är klart finns inget annat att göra än att gissa vad det ska bli för ord. Och en kvalificerad gissning är ordet submission, underkastelse på svenska. Ett ord som Santago Sierra jobbade med 2007 då han karvade in ordet på marken på mexikanskt territorium fem meter från den amerikanska gränsen. Hans tanke var att tända eld på ordet men han huindrades i sista stund av mexikanska myndigheter.
    Kanske är Destruerat ord hans sätt att fullfölja det projektet?

Hannes Fossbo
hannes.fossbo@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".