Turbulens på Ordfront

Föreningen Ordfront hade sin stämma i helgen. Det har stormat både kring och inom Ordfront efter Ordfront Magasins okritiska artikel om den amerikanska författaren Diana Johnstone, och hennes kontroversiella påståenden om krigen på Balkan. Ordfront har också en ekonomisk kris bakom sig, och har därför sagt upp personal - eller var det politiska utrensningar? Åsikterna går, kraftigt, isär. Men nu skulle de alltså mötas, frågetecknen rätas ut.

Det var till en början riktigt roligt, voteringarna avlöste varandra, presidiets sekreterare skrev som galningar och folk ropade ”ordningsfråga herr ordförande”.
  På det sättet är Ordfront lite unikt, på Bonnier tidskrifters eller för den delen Sveriges Radios bolagsstämmor diskuteras nog inte med samma frenesi yttrandefrihet eller ordet imperialism.
  Jugoslavienartikeln debatterades ingående, och någon så kallad brunvänster äntrade inte talarstolen, men stämman fällde styrelsen, för att de i ett öppet brev hade kritiserat publiceringen av artikeln, ägare ska inte lägga sig i, inom Ordfront ska till och med vårdslös journalistik få publiceras.
  Och när stämman fällde styrelsen vände det. Lite mer än hälften av de 200 som samlats fällde sedan också styrelsen för att de sagt upp redaktionssekreteraren på Ordfront Magasin Björn Eklund.
  Och när ny styresle skulle väljas så sprack Ordfront. På ena sidan stod Ordfronts ledning, en majoritet av de anställda och en del medlemmar. På andra sidan fanns många av magasinets skribenter som haft Björn Eklund som uppdragsgivare, några av de redaktörer som blivit uppsagda på grund av Ordfronts ekonomiska bekymmer och en del andra medlemmar.
  Efter ett omfattande valkaos valdes ändå en ny blandad styresle, med gamla medlemmar och nya och med Christina Hagner som ordförande, trots att hon vill gå.
  Det kommande året avgör Ordfronts framtid. Många av de anställda, som stött ledningen, överväger att säga upp sig i veckorna som kommer och styrelsearebetet kommer inte att bli friktionsfritt och arbetsglädjen och förtroendet för Ordfront, det blir svårt att få tillbaka.
  Ordfront är dock en förening med ungefär 28 000 medlemmar, en halv procent satt där sent på lördagkvällen. Värdinnan på Bonnier Conference Center hade velat kasta ut stämman i flera timmar, och det var som Erik Wijk sa:folk är så trötta att man nästan kan besluta vad som helst för att få gå.
- Här har en strid ström av kulturarbetare pratat. Jag är inte kulturarbetare och jag tycker att det här riskerar att bli kulturelitens debatt och strid om makten över magasinet. Men vi glömmer den stora majoriteten av medlemmar som jag inte tror att vi representerar här idag, sade Ordfrontsmedlemmen Agneta Sjöman som sammanfattade kvällen.

Jesper Lindau

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista