Invandrade danskar integreras på museer

I Danmark spelar museerna en aktiv roll i integreringen av invandrare. Det skriver tidningen Berlingske Tidende utifrån en ny rapport från danska Kulturarvsstyrelsen.

Nåt av det första som möter nyanlända danskar i till exempel Viborg är en tur på det lokala stadsmuseet och en guidad stadsvandring. Liknande projekt finns på flera platser i Danmark. Etnologen Hanne Larsen på Kulturarvsstyrelsen säger till Berlingske Tidende att projekten varit framgångsrika. Tanken är att de nya danskarna ska få en bild av hur Danmark är och varför, och att dom ska få lära sig om hur främmande folk genom historien har inrättat sig i landet. Vissa museer har också haft kvällsmöten och utställningar om de olika invandrarnas egna kulturer. Så att även danskarna får lära sig nåt om sina nya landsfränder. Och tur är väl det. Integrering handlar ju faktiskt inte bara om att den ena sidan ska anpassa sig.

Stina Haraldsson

stina.haraldsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista