1 av 2
"Den mest deprimerande bild jag sett på länge". People training dogs (Malmö) av Carla Åhlander (beskuren).
2 av 2
Dream House
recension | konst

Bilder från en värld utan alternativ

4:25 min

Ett bosniskt flyktingläger, en kvinnlig palestinsk imam och en skånsk brukshundsklubb. Det är något av det man kan se och höra på gallerier och konsthallar i Stockholmstrakten just nu. Kulturnytts Mårten Arndtzén gjorde en gallerirunda.

– Vad vill vi ha?!
– Gradvis förändring!!
– När vill vi ha den?!
– I sinom tid!!!

Skanderar rösterna i högtalarna, allt påstridigare, medan jag tittar på den mest deprimerande bild jag sett på länge. Ett foto från Stortorget i Malmö, en askgrå vårvinterdag. På en av fasaderna visar en termometer +0, och nedanför Kung Karl Gustav har ett halvdussin mänskor samlats med lika många hundar. 
  Sitt. Vacker tass. Annars folkomt.

Curatorn Lars-Erik Hjertström Lappalainen har sammanfört dom här verken - av Carla Åhlander (bilden), Ivan Seal och Sofia Hultén (ljudet) och några till - för att dom alla speglar ett politiskt tillstånd utan alternativ. Där politiken styrs av ekonomin och en annan värld inte längre verkar möjlig. En lägesbeskrivning som känns relevant, men kanske inte så inspirerande. Inte undra på att många konstnärer söker sig bort, till mer kraftfulla konflikter.

På Haninges lilla konsthall irrar jag runt på en stor, gråbrun matta och försöker framkalla ljuden av 24 palestinska kvinnor. Inspelade av koreografen Anna Källblad och sångerskan Annette Taranto under ett par veckor på Västbanken, och utspridda över den interaktiv ljudinstallationen Close. Det går sådär, men så är den inte heller tänkt att upplevas enskilt, utan i grupp. När jag får hjälp går det bättre, tillsammans lyckas vi t.ex locka fram en kvinnlig imam.

Intill visas en helt tyst, svartvit film av konstnären Lina Selander som också varit "där" och trampat palestiska gator med galler för himlen. Där uppe finns israeliska bosättningar, resta direkt ovanpå de palestinska husen, och på den häpnadsväckande bilden bygger Selander en sorts sorgsen filmessä. Tillsammans med rösterna i Close blir det både värdigt och vackert, möjligen lite väl värdigt och vackert. Nästan snyggt.

Den bosniska konstnären Šejla Kamerićs filminstallation Dream House på wip:konsthall i Årsta är också "meditativ". En gammal lada med svartnade väggar, utsmyckad med klädstreck och parabolantenner, dubbelprojiceras på en filmduk och, framför den, ett flortunt vitt draperi. Det blir som att se genom vatten, ingenting händer men allt rör sig. Kameran närmar sig huset, zoomar ut igen - och plötsligt är omgivningen en helt annan. Sen blir det natt och allt försvinner.

Det första jag såg av Šejla Kamerić var en utomhusinstallation i Ljubljana för tio år sen. Det var några år innan Slovenien släpptes in i EU och Kameric hade satt upp skyltar över två broar mitt i stan. På den ena stod det "EU citizens", på den andra "Others". Hennes utställning på wip handlar om den senare kategorin - de andra.

Rummet innanför drömhuset domineras av ett enormt panoramafönster ut mot E4:an och Västberga industriområde. Kallt lysrörsljus över det grå betonggolvet och där några vita kuddar och täcken nedklottrade med vita tecken: siffror, överkorsade datum och bosnisk skrift, avbruten av ett plötsligt "happy birthday!". En koncentrerad bild av hemlöshet. Och en hälsning, om man så vill, från de andra. De som inte önskar sig något högre än att bli insläppta i den där världen utan alternativ, som speglas på galleri Nordin.

Eftersom inte heller de har några alternativ.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista