Ett dygn med studenter

Lagom till årets examensfirande kommer en dokumentärfilm om just studentdagen. ”Alla bara försvinner” heter den, och den följer fem ungdomar under studentdygnets 24 timmar. Allting är filmat på samma dag, men på olika platser i Sverige. För detta krävdes förstås flera filmteam, sex regissörer, och en huvudregissör, Kicki Kjellin.

I ”Alla bara försvinner” får vi följa med på studentfirandet i fyra svenska orter, från Svalöv i Skåne till Övertorneå i Norrbotten. Traditionens makt är stor, firandet följer samma mönster, oavsett samhällsgrupp, hemort eller gymnasieprogram. Och detta lilla Sverige räcker för att beröra publiken, säger Kicki Kjellin, som med klippning och musik har försökt bygga en berättelse av det stora dokumentära materialet. Och det blir förstås dramatik i den här skildringen av det svenska studentfirandet. Vänner träffas och skiljs åt, föräldrar håller tal och festföremålen försöker formulera sina framtidsdrömmar. Och till slut handlar det om så mycket mer än bara studenten, säger Kicki Kjellin, som blev förvånad över hur lätt det var för ungdomarna att uppträda framför kameran.

Andreas Hedberg

andreas.hedberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista