Nypremiär på Christina

Den 6 juni är det 350 år sedan drottning Christina abdikerade och minnet av detta högtidlighålls på flera håll i kultur-Sverige. Bland annat kan man på Stockholmsoperan från och med fredag återse 80-talets stora svenska operasuccé: Hans Gefors ”Christina” med libretto av Lars Forssell och i regi av Göran Järvefelt. Men regissören Järvefelt avled ju några år efter premiären och den naturliga frågan är då hur man arbetar fram en nypremiär. Per Feltzin träffade iscensättaren Johan Molander, som var med på 80-talet.

Och med anledning av Christinas liv har en ny barockföreställning premiär den 17 maj i London med namnet ”Christinas resa”, och det är en musikalisk resa med musik som har direkt anknytning till drottningen, både från hennes tid i Sverige och i Rom. Den kommer att premiärvisas i Uppsala den 6 juni och sedan turnera vidare i Sverige för att avslutas i Rom nästa år.

Per Feltzin

per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista