Jörgen Nash har avlidit

”Lika äventyrlig som Sindbad Sjöfararen, lika vetgirig som Christoffer Columbus”, så beskrev konstnären Jörgen Nash sig själv. ”Rebellen i vårt röda blod” var titeln på hans retrospektiva utställning på Konstakademin i Stockholm för åtta år sen, då han läste den här dikten. Det var en utställning som visade hur mycket spelrum rebellen fick i Jörgen Nashs blod.

I sina memoarer ”Sjöjungfrumördaren korsar sitt spår” avslöjade Nash att det var han som 1964 högg huvudet av den berömda statyn Den Lille Havfrue i Köpenhamn. Kanske var det så, kanske var det någon annan av dom 200 som erkänt dådet.

Denne i norra Skåne boende dansk avled den 17 maj, 84 år gammal. Målare, diktare, journalist, politisk aktivist, situationist, provokatör mm mm.

För 44 år sedan upprättade han och brodern Asger Jorn konstcentret Drakabygget i trakten av Örkeljunga, dit sedan flera hundra konstnärer kommit för att arbeta och umgås, med ett omätligt antal konstverk som resultat.

Jörgen Nashs valspråk tycks ha varit ”Gör det! Dra igång, producera, skapa en situation. För, en gammal motståndskämpe kunde aldrig sluta reagera.

Karsten Thurfjell

karsten.thurfjell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista