Staffan Valdemar Holm stannar på Dramaten

Dramatenchefen Staffan Valdemar Holms kontrakt ska snart förnyas, det går ut nästa år. I går hade Dramaten styrelsemöte om hur de närmaste årens ledning ska se ut. Det resulterade i ett förslag om att Holm ska administrera mindre i fortsättningen. Kulturnytts Anneli Dufva kommenterar.

Så nu stiger Staffan Valdemar Holm lite åt sidan, men han gör det för att kunna stiga ännu längre fram. Alltså, de administrativa delarna av chefssysslan ska delegeras till vice VD Staffan Rydén, för att Holm ska kunna koncentrera sig på det han, med egna ord ”är bäst på”; ensemble, repertoar och externa kontakter. Regissera kommer han däremot inte att göra under spelåret 2004-2005.

Och det är väl bara att gratulera. Såväl Holm, som slipper den tristare sidan av chefskapet, som Dramaten, som behåller den galjonsfigur Holm är, och som i alla fall jag, som teaterkritiker, gärna ser där, i ledningen för nationalscenen.

För man behöver ju inte gå långt för att se hur en konstnärligt mindre profilerad person, som Benny Fredriksson på Stockholms stadsteater, har lyckats göra mycket bra, delvis för att hans ambition i första hand är att vara just chef.

Och man kunde nu i dagarna läsa hur den hyllade regissören Birgitta Englin, som nu utnämnts till ny VD för Riksteatern, deklarerar att hon inte tänker regissera under de närmaste åren. Av självbevarelsedrift kan man ana, och av respekt för det ansvar man faktiskt anförtros som chef. Att göra allt, styra och leda, hålla ordning, inspirera andra och själv regissera, det hörs ju hur svårt det är.

Men lika svårt som det verkar, lika viktigt är det att de stora konstnärerna ändå finns där, som en sorts garanti för att det är en konstnärlig institution de leder och som spridare av den icke-marknadsanpassade vision som också skiljer konst från andra produkter. Viktigare kanske idag än någonsin detta, att bara säga att det faktiskt är skillnad på konst och på andra produkter…

Klokt tänkt av Dramaten alltså, och klokt att Holm själv inte valt att panikbromsa efter den senaste tiden rabalder. Det vore alldeles för tidigt att göra det.

Anneli Dufva

anneli.dufva@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".