Två teaterhus jobbar ihop

I mer än 30 år har de funnits – Norrlandsoperan i Umeå och Västerbottensteatern i Skellefteå.

För första gången ska nu de båda teatrarna samarbeta i en föreställning. Repetitionerna  har redan börjat och till hösten blir det premiär på denna första samproduktion mellan de båda teaterhusen . Namnet på den gemensamma skapelsen blir Huset - nu med musik.

Musiken till föreställningen är gjord av kompositören Caj Nyqvist som också skrev musik till Västerbottensteaterns föreställning ”Färjesånger” för ett par år sen. Och det är alltså just Caj Nyqvist som skrivit musiken till det som blir det första konstnärliga samarbetet mellan Västerbottensteatern och Norrlandsoperan. Redan tidigare har Västerbottensteatern fyllt salongerna i Norrlandsoperans nya hus med  framförallt succéföreställningen ”Pölsan”, som ju  bygger på Torgny Lindgrens roman med samma namn.  Och det är just Torgny Lindgrens människor- den här gången från hans novell  ”Huset”- som till hösten tar gestalt på scenen  när skådespelaren  Gunnar Eklunds berättarföreställning nu utökas med två operasångare och sex musiker.

Ett efterlängtat samarbete, säger Norrlandsoperans chef Magnus Aspegren, och fortsätter: Till att börja med tycker jag att är det är ett konstnärligt samarbete som bygger på att utveckla både operakonsten och berättarkonsten och teaterkonsten. Det är liksom grundidén. Sen är det självklart så att det är väldigt bra om vi med samma ägare – landstinget- samarbetar. Vi har fasta resurser, båda, och vi använder dom, vilket gör att vi faktiskt här , både vi och Västerbottensteatern, får en extra föreställning för en väldigt låg kostnad. Men det viktiga är ju att vi är så intresserade av vad som händer om man sätter berättarkonsten i ett operasammanhang, ett musikdramatiskt sammanhang, så det är ju det som är grunden, och det är ju det intresset vi utforskar.  

           

En av flera  finesser med den nya föreställningen Huset - nu med musik, som den helt enkelt döpts till, är att föreställningen kommer att gå ut på turné till så många platser runt om i Västerbotten.

Magnus Aspegren igen: Det fina här är ju att berättelsen i sig - Torgny Lindgrens- det har ingenting med musiken att göra, höll jag på att säga, utan musiken, texterna till musiken och sångerna kommer från Predikaren i Bibeln. Och det gör ju att man s a s fördjupar och förhöjer det man har fått höra - det blir som ett andrum för åskådaren att man har hört en bit av berättelsen. Sen kan man stanna upp en stund för reflexion. Det tror jag är väldigt bra för man är så van vid att det går så djäkla fort och man har ett högt tempo - här blir det ett långsamt tempo och det blir tid för eftertanke osv. Och det är någonting som jag gärna ser att vi ser mer av i det här huset - jag tror att vi fyller en sån funktion i detta stressade samhälle att kunna erbjuda det och då tror jag att den här föreställningen är unik på det sättet att det kan bli någonting väldigt annorlunda.

Kerstin Berggren

kerstin.berggren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".