Porgy and Bess på Fryshuset i Stockholm

Uppsättningen av Gershwins jazzopera är ett samarbete mellan SMDE, som nu åter gör opera efter flera års frånvaro, och högstadie- och gymnasieskolan Fryshuset som arbetar mycket med alternativa undervisningsmetoder.

Den här föreställningen kräver rätt förväntan - det är inte hela operan, det är en koreograferad konsert med ungefär hälften av musiken, vuxet muskulöst spelad av Ronnie Gardiners All stars.

Möter man Porgy and Bess på rätt nivå blir man inte besviken på den saliga blandningen av unga amatörer och proffs. Enkelheten blir i sina bästa stunder ett lyft - idrottshallens tomma scen utan scenografi ett känsligt öde hav.

Men givetvis är det en skiss vi ser, engagemanget kommer i en plötslig massrörelse i Graham Taintons koreografi för eleverna. Eller i en röst. Som när Gertrud Stenung sjunger I loves you Porgy.

Per Feltzin

per.feltzin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista