Nyhet | Politik

Kulturen nedprioriteras i biståndet

Den konsensus som råder är förrädisk
2:40 min

Kista Världsmusikfestival och Föreningen för utvecklingsfrågor bjöd i samarbete med Sida in representanter från ansvariga myndigheter och kulturföreningar för att diskutera vilken roll kulturen spelar och vilken roll den ska spela i biståndsfrågor. Kulturnytts Hannes Fossbo var där.

Alla är överens.

Och det de är överens om är att Kulturens roll i biståndet är mycket viktig. Det tycker regeringen, Svenska institutet, Kulturrådet, Sida och de kulturinstitutioner som kommit för att diskutera tycker det också.

En av de senare är Selam: en musikorganisation som de senaste sju åren varit verksamma med ett Sidafinansierat projekt i Östafrika. Teshome Wondimu är verksamhetsledare och han berättar hur deras arbete gjort kulturen viktigare i dessa områden.

– Vi har fått många konkreta resultat. Framförallt ser vi en förändring i de olika länderna vi jobbar med, att kulturen blir viktigare. Tidigare, framförallt i Afrika, med krig och konflikter har det varit svårt att arbeta med kultur. Men numera är den afrikanska ekonomin på frammarsch, och fler signalerar att kulturen är viktig för samhällsutvecklingen, säger Teshome Wondimu.

Ja, allat tycker att kulturen är viktig. Men när jag pratar med Anita Theorell, som är före detta chef för Sidas kulturenhet, så menar hon att den konsensus som råder är förrädisk.

– Är det inte alltid så att när man träffas över ett ämne så enas man om att det ämnet är viktigt och att man ska ha samma inställning i detta konsensussamhälle? Jag är inte säker på att vi är så överens som det har låtit i dag, säger Anita Theorell.

Så även fast alla säger att de tycker att kulturens roll i biståndet är viktig, så lutar det mer åt det Anita Theorell säger när man frågar Sidas nuvarande chef för för demokrati och mänskliga rättigheter, Lisa Fredriksson. Hon beskriver en tuff tid för Sida i allmänhet och för kulturfrågor i synnerhet.

– Nu står Sida inför en ny omorganisation. Dels kommer ett hundratal personer bli uppsagda inom några veckor, och så kommer vi gå in i en ny organisation där vi kommer ha ännu mindre resurser för att jobba med metodutveckling. Vi kommer behöva fokusera på färre frågor, säger Lisa Fredriksson.

Kommer kultur bli en av de frågorna som får mindre plats?

– Kultur är inte högprioriterad fråga nu, och det kommer inte vara det framöver, vad jag ser just nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".