Nytt dödshot mot Lars Vilks

En svensk medlem i den islamistiska al-Shabab-milisen i Somalia har uppmanat muslimer att döda konstnären Lars Vilks som avbildat profeten Muhammed som rondellhund.

– Var än du är, om inte i dag så i morgon, ska du veta att vi inte har glömt dig, säger al-Shabab-medlemmen Abu Zaid i en videovarning till Vilks enligt den amerikanska gruppen SITE som inriktat sig på bevakning av islamistiska gruppers budskap på internet.

Vilks har fått många dödshot och utsatts för ett misstänkt mordförsök sedan hans rondellhundsteckning publicerades i Nerikes Allehanda 2007. Teckningen utlöste protester bland muslimer i Örebro, där tidningen utkommer. Egypten, Iran och Pakistan lämnade formella protester mot teckningen.

Enligt Zaid ska den som "kan döda den här hunden som kallas Lars Vilks" få en "stor belöning av Allah".

– Vi kommer att få tag på dig och med Allahs tillåtelse kommer vi att fånga dig var än du är och i vilket hål du än gömmer dig, säger Zaid på en rekryteringsvideo med textremsor på engelska och swahili.

Under onsdagskvällen är Lars Vilks inbokad för en debatt vid Linköpings universitet och han kommer dit med poliseskort, skriver arrangören Utrikespolitiska föreningen på hemsidan. Förhandsanmälan har krävts och lite fler än 200 personer vill lyssna till Vilks.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".