Dansk kulturminister vill se terroristsatir på tv

Per Stig Møller, Danmarks kulturminister, kräver att 4,5 miljoner danska kronor ska betalas tillbaka om inte det kommersiella tv-företaget SBS sänder en satirserie om ett gäng misslyckade terrorister. Företaget vill inte visa serien på grund av det ökade terrorhotet mot Danmark.

– Om de inte sänder serien så ska de skicka tillbaka pengarna. De har fram till sommaren 2011 på sig att visa serien, och har de inte visat den då så ska pengarna tillbaka, säger Per Stig Møller till Berlingske Tidende.

Pengarna kom från det danska filminstitutets public servicekonto och betalades ut redan för två år sedan. Men SBS har tvekat inför att sända serien. Först byttes namnet "Terroristcellen" ut till bara "Cellen" och sedan planerades sändningarna om till att göras i en mindre populär kanal. 

Den tolv avsnitt långa satirserien handlar om tre terrorister i Danmark, och är skriven av Omar Marzouk.

SBS informationschef Jesper Jürgensen säger till Berlingske att man har tagit beslutet att inte visa serien på grund av det ökade terrorhotet mot Danmark.

Danmarks kulturminister säger att han inte vill lägga sig i SBS redaktionella frihet, men varnar rent principiellt mot att avstå från att sända program på grund av rädsla.

– Man ska aldrig avstå från att göra något på grund av rädsla, för då har man infört en självcensur. Det betyder att de som ville skrämma en till att avstå har vunnit, säger Per Stig Møller till Berlingske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista