1 av 2
Dagens Nyheter har tagit steget till läsplattan. Foto: Hannes Fossbo/Sveriges Radio.
2 av 2
Gunilla Herlitz med läsplatta. Foto: Hannes Fossbo/Sveriges Radio.
Nyhet

Dagstidningar satsar på läsplattor

Den här veckan lanserar flera svenska tidningar upplagor riktade till läsplattor. Dagens Nyheter kommer med en ny tidningsversion bara för läsplatta. Med en kombination av det bästa från webben och papperstidningen presenterades i dag en tredje sorts nyhetstidning. Även expressen och Svenska Dagbladet har tagit steget till läsplattorna.

Dagens Nyheters chefredaktör och vd Gunilla Herlitz tror mycket på läsplattornas potential och menar att projektet inte kommer att gå ut över papperstidningen.

Nej, jag tror faktiskt inte det. Jag tänkte att folk var trötta på att få så mycket papper i brevlådan och att de ville byta till läsplatta istället. Men enligt våra undersökningar så vill våra prenumeranter ha både och.

Två prenumerationer per hushåll, blir inte det dyrt?

– Jo, men det är så det ser ut just nu. Vår upplaga är lite lägre men det finns en högre betalningsvillighet hos de prenumeranter vi har kvar, säger Gunilla Herlitz.

Samtidigt lanserade även Svenska Dagbladet en e-tidning riktad till Apples läsplatta iPad. Svenska Dagbladet i Ipad omfattar hela den dagliga utgåvan, inklusive annonser och kommersiella bilagor.

– I en första fas kommer SvD att säljas som lösnummer i App Store. I nästa fas kan man teckna en prenumeration. Då blir det också ytterligare annonsmöjligheter, säger Ebba Annell, chef för SvD Affärsutveckling, till den egna tidningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".