1 av 2
2 av 2
Tillgänglighet

Nya mål för tillgängligheten 2016

3:04 min

Nu flyttar man fram de handikappolitiska målen till 2016. Dessutom kan ny lagstiftning bli aktuell. I går sa integrationsminister Erik Ullenhag att bristande tillgänglighet ska kunna ses som diskriminering.

Siv Junback på Kulturrådet tycker trots allt att kulturen blivit mer tillgänglig de senaste åren.

– Jag tror att det har blivit bättre på många håll, och framförallt inom scenkonstområdet så tycker jag att det har blivit en väldigt stor förbättring, säger Siv Junback.

Kulturrådet har precis formulerat förslag till nya handikappolitiska mål. Man kom inte så långt som man hoppats under tio år, och nu tar man nya friska tag med 2016 i sikte.

Det handlar om saker som att alla som får statsbidrag ska ha handlingsplaner för tillgänglighetsarbete senast 2013, alla enkelt avhjälpta hinder ska vara borta 2016. Det innebär alltså bland annat att alla på egen hand ska kunna använda de publika delarna, salong, toalett, entré. Dessutom ska tryckt information finnas i olika versioner, tolkningen ska öka, så också kultur inom vård och omsorg och deltagande i kulturlivet ska öka med minst 10 procent.

Maria Johansson på de handikappades riksförbund betalar inte längre för kultur där hon inte kan delta på samma villkor som andra. Hon tycker ändå att mycket händer på kulturområdet, att det finns många goda initiativ, men att det förbluffande nog fortfarande byggs mycket nytt som inte är tillgängligt.

– Där man från början gör fel. Man bygger nya enkelt avhjälpta hinder. Man bygger in otillgänglighet, säger hon.

Så sent som i går sa integrationsminister Erik Ullenhag att han vill att bristande tillgänglighet ska betraktas som diskriminering, något som han motionerat om tidigare, och nu går diskrimineringskommitten på samma spår. Återstår för regeringen att ta reda på vilka kostnader en sådan lag skulle kunna innebära.

På Kulturdepartementet tycker man också att det är den fysiska tillgängligheten som är den största politiska utmaningen.

– Det viktigaste är att man slipper ta bakvägen in i kulturen, både bokstavligt och bildligt. Sen är en oerhört viktig sak den teknikutveckling vi ser framför oss. Digitalisering och ny teknik kan också lösa vissa saker, säger Martin Sundin på enheten för kultur och kulturskapares villkor.

Men digitalisering och fysisk tillgänglighet i all ära. Det är ju det här med attityder också, särskilt när det handlar om vilka som får utöva kultur.

Karin Parrot-Jonzon, teaterchef på Länsteatern i Kalmar, tycker att det finns många konventioner kring hur skådespelare ska vara, och beskriver den gängse uppfattningen om skådisar så här:

– Man ska vara ung och frisk och gärna vacker, säger Karin Parrot-Jonzon.

Vad tycker du krävs av en skådespelare?

 – Närvaro och gestaltningsförmåga. Punkt slut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista