Mer Moore

Den amerikanske dokumentärfilmaren och samhällsdebattören Michael Moores Bush-kritiska film Fahrenheit 9/11 har ännu inte fått någon distributör i USA. Och problemet är enligt uppgift vem som har rättigheterna och många stridiga viljor, rapporterar vår New York-korrespondent:

Trots att Michael Moores film vann Guldpalmen i Cannes gångna helg och trots att han själv då förutspådde att det skulle lösa sig med distributionen inom 24 timmar, så är USA idag det enda större land där det är oklart när Farhrenheit 9/11 kommer att börja visas.

Ett infekterat rättighetsbråk ställer till problem - Miramax Films hindrades ju av sin ägare Disney att distribuera filmen, med motiveringen att det var för politiskt känsligt att släppa Moores kontroversiella alster ett presidentvalsår som detta. Istället ville då bröderna Bob och Harvey Weinstein, som styr Miramax, själva ta över rättigheterna och fixa distributionen - vilket har skett med andra filmer tidigare. Men Disney anklagas nu för att försöka fördröja uppgörelsen, trots att de i princip gått med på den. Bröderna Weinstein å sin sida är, enligt uppgifter i New York Times, mer intresserade att komma åt just moderbolaget än att snabbt lösa distributionsfrågan. Och för att komplicera det ytterligare så är Moore och Weinsteins oense - han vill prioritera att filmen får USA-premiär i juli och att den efterföljande DVD:n ska finnas ute i handel före valet för att få största möjliga politiska genomslagskraft. Medan Miramax-bröderna sägs leta efter bästa möjliga ekonomiska uppgörelse.

En filmbolagsansvarig säger till tidningen att dödläget i förhandlingarna bara är löjligt. Och även om all turbulens ger filmen mer uppmärksamhet så vill amerikanerna nu få besked när de, precis som övriga världen, ska kunna få se den redan så omdiskuterade Moore-filmen.

Anders Ask

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".