Nyhet

Poesin blev politiskt slagträ i ett blåsigt gathörn

Dramaten bjöd in under temat Välkommen
3:03 min

Efter att Stockholms Poesifestival, arrangerad av 10-tal, i år utformats som en protest mot intolerans och främlingsfientlighet, reagerade Sverigedemokratisk ungdom, SDU, med att själv ta till poesi som politiskt slagträ. Medan poesifestivalen i går kväll pågick inne på Dramaten i Stockholm läste SDU dikter i snöyran utanför. Dessutom fick de sällskap av den nystartade Utomhuspoesifestivalen, som ett svar på SDU:s svar på 10-tals tema.

Sedan Sverigedemokraterna kom in i riksdagen har kulturpolitiken hamnat i hetluften. Deras fokus på att stödja det svenska inom kulturen kontra mångkulturen har diskuterats flitigt.

I går kväll var det genom poesin som debatten fördes. 10-tals årliga poesifestival riktade sin udd mot just Sverigedemokraterna och partiets främlingsfientlighet. 

Sverigedemokratisk Ungdom, SDU, sa sig inte ha något emot innehållet i 10-tals festival, men kände sig påhoppade och ordnade därför en motläsning av sina favoritpoeter.

– Det blir en självförnekelse när man vill höja kultur som kommer utifrån och förminska det som är svenskt. Ska man tänka sig att det finns en mångfald måste man du ha ett globalt perspektiv. Det bästa vi kan bidra med i den mångfalden är vår egen historia och kultur, som utgör Sverige, säger Chang Frick, medlem i SDU.

Ni har valt Moberg, Martinsson och Tegnér, varför har ni valt just de?

– Det är ett axplock, det kommer vara fler, men det är klassiska svenska verk.

Jag tänker på Vilhelm Moberg, han har skrivit långa epos om just utvandring och invandring.

– Absolut, temat för vårt torgmöte kommer att vara svensk strävan. Och det är ju en dikt, synnerligen inledningen i svensk strävan är väldigt talande för just vad vi vill med kulturen, säger Chang Frick.

Medan SDU läste Moberg i snöblåsten utanför var det varmare inne på Dramaten där 10-tal bjöd in under temat Välkommen. Där bjöds på ett brett spektra av röster. Men även utomhus fanns fler röster än SDU:s poesiuppläsare. Där fanns också den nystartade Utomhuspoesifestivalen.

– Det saknades en utomhuspoesifestival i Stockholm och så upptäckte vi att SDU var lite oroad av poesins kraft. Vi tycker det är viktigt att man inte har en naiv förståelse av vad gemenskap är för någonting och att tänka på att poesin alltid ingår i ett politiskt sammanhang, säger Hanna Hallgren, en av initiativtagarna till Utomhuspoesifestivalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".