Den danska tv-serien "Cellen" handlar om ett gäng misslyckade terrorister.
Nyhet | Utrikes

Tv-kanal lovar betala tillbaka pengar för terrorsatir

Det danska tv-företaget SBS kommer inte att sända serien "Cellen", om ett gäng klumpiga terrorister, och lovar nu betala tillbaka det miljonbelopp man fått i stöd för att producera serien. Företaget har kritiserats av Danmarks kulturminister eftersom man vägrat sända serien på grund av det ökade terrorhotet mot landet.

SBS TV lovar att betala tillbaka de 4,5 miljoner danska kronor de fått från det danska filminstitutets public servicekonto för att producera "Cellen". SBS har fram till sommaren 2011 på sig att sända serien, efter det måste de betala tillbaka pengarna. Men man meddelar nu att man kommer försöka sälja "Cellen" till en annan kanal istället.

– Vi hade hoppats på en längre tidsfrist, men nu har vi alltså fått ett halvår på oss att hitta en lösning. Och det är klart att vi respekterar reglerna. Om vi inte lyckas sälja serien till en annan tv-kanal betalar SBS självklart tillbaka pengarna, säger informationschefen Jesper Jürgensen.

"Cellen" skulle egentligen redan ha visats 2009, men SBS valde att skjuta upp premiären ett år. Jesper Jürgensen säger till Berlingske Tidende att det ligger en "kommersiell värdering" bakom beslutet att inte visa serien, men samtidigt hänvisar man till det ökade terrorhotet mot Danmark.

– Vi känner att det finns en risk att vi stöter bort några av SBS annonsörer. Vi vill inte ta den risken, säger Jesper Jürgensen.

SBS har fått kritik av Danmarks kulturminister Per Stig Møller för att man inte vill visa "Cellen".

– Då har man låtit sig skrämmas, och då har de som skrämmer vunnit, säger han till Berlingske Tidende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".