Anneli Furmarks "I normala fall" 2010
Konst

Morrissey och anatomi i Furmarks akvareller

"I de här bilderna kan jag vara mycket mer direkt"
2:00 min

Anneli Furmark är mest känd för sina prisbelönta seriealbum, men på Bildmuseet i Umeå kan man nu se hennes mer renodlade konstnärskap, presenterat genom den smått makabra utställningen Mindmap.

Någon linjär berättelse i serietecknaranda, finns inte i Anneli Furmarks målningar. Istället finns svenskt smågodis: colaflaskor och lakrits/hallon-döskallar jämte nätverk av artärer och andra anatomiska detaljer. Bredvid ett stort grönt löv och en intensivt röd chilifrukt syns ett litet lösryckt bäckenben med ett hopkurat foster ovanför.

I de färgglada akvarellerna har Anneli Furmark infogat små teckningar och detaljer från skissblocken, resultatet blir en rad målningar som liknar den gamla tidens skolplanscher. En återkommande bild är det vaksamt plirande dockansikte som utgör mittpunkten i ett gytter av streck och mönster.

– Jag har växlat mellan att kalla dem för grytlappsmonster eller dockansikten. Det är en sådan figur som återkommer med ornament som bildas runt hennes ansikte i tuschteckning, och på väggen som väggteckning, säger Anneli Furmark.

Små texter ackompanjerar vissa bilder. Fraser som "De omutbara" eller "There is no such thing in life as normal" och "Dear God, Please help me". Är det Smiths eller Morrissey?

– Morrissey faktiskt i det här fallet. Sedan är det lite PJ Harvey och lite Ron Sexsmith. De här textdelarna är lite som bildelementen, jag kan inte vara hundra procent säker på vad de betyder. 

Kombinationen bild och text till trots skiljer sig utställningen markant från Anneli Furmarks serier, och hon använder sig också av ett helt annat arbetssätt.

– I de här bilderna kan jag vara mycket mer direkt och inte ha full koll på vad jag själv håller på med. Här kan jag se och göra sambanden efteråt istället.

Utställningen visas på Bildmuseet i Umeå fram till och med den 30:e januari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".