1 av 2
David Michôd. Foto: Hannes Fossbo/Sveriges Radio.
2 av 2
David Michôd. Foto: Hannes Fossbo/Sveriges Radio.

Debutantregissören Michôd gillar snön i Stockholm

Den australiensiske regissören David Michôds debutfilm Animal Kingdom är en våldsam familjekrönika om en grovt kriminell familj i Melbourne. Filmen hyllades efter att ha vunnit jurypriset på Sundance-festivalen förra vintern och inför den australiensiska filmgalan har den kammat hem rekordmånga nomineringar.

Ett namn som nämnts som Michôds förebild bland filmskapare är den amerikanske regissören Martin Scorsese, men det håller inte David Michôd med om alls.

– Jag har faktiskt ansträngt mig för att Animal Kingdom inte ska likna någonting annat, säger han.

David Michôd hittade historien till Animal Kingdom i en gammal kriminalreporters bok om Melbournes undre värld på 80-talet. Då fanns det en stor grupp kriminella som försörjde sig på väpnade rån, och det fanns också en grupp inom polisen vars metoder heller inte var på lagens sida.

Filmen handlar om 17 åriga Josh som blir föräldralös när hans mamma dör i en heroinöverdos bredvid honom i tv-soffan. Han får flytta in hos sin mormor Grandma Smurf och hennes tre kriminella söner.  Och man kan säga att det minst sagt blir svårt för honom att bygga ett normalt vuxenliv hos sin nya familj

Filmen har redan vunnit pris på Sundance och har rekordmånga nomineringar, 18 stycken, inför den australiensiska filmgalan och dessutom surras det i filmvärlden om Oscarsstatyetter.

Debutantregissören själv säger att han aldrig trodde att det skulle pratas om hans film i sådana kretsar och understryker att det främst är Grandma Smurf-skådespelerskan Jacki Weaver som nämns i Oscarssammanhang.

Jacki Weaver är verkligen brilliant i Animal Kingdom. En film som, om man får vara lite vidskeplig, ligger bra till för att vinna festivalpriset Bronshästen för bästa film på lördag. Det gick ju bra på Sundancefestivalen förra vintern, som var  första gången David Michôd såg snö. Nu i stockholm är det andra gången.

Kanske betyder det något?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".