1 av 2
Gunnar Bolin vann Stora Journalistpriset. Foto: Sören Andersson/Scanpix.
2 av 2
Alla vinnare av Stora Journalistpriset. Foto: Carl Bengtsson.
nyhet

Gunnar Bolin får Lukas Bonniers Stora Journalistpris

Gunnar Bolin fick priset ”för lustfylld kulturjournalistik och imponerande bredd". Gunnar Bolin är född 1957 och har arbetat på Sveriges Radio sedan 1986. Året därpå började Gunnar på Kulturredaktionen där han bland annat varit programledare, kritiker och producent.

Han har gjort ett flertal reportage från Tyskland och Österrike, varit Sveriges Radios utsände på filmfestivalen i Cannes elva gånger och dessutom krönikör på ett fotbolls-VM, två sommar-OS och två vinter-OS. 2001-2003 var Gunnar Bolin Sveriges Radios korrespondent i Berlin. Sedan 2010 är han kulturkorrespondent med världen som arbetsfält.

Grattis!

– Tack så mycket, säger Gunnar Bolin.

Är det som berättare du har fått det här priset?

– Det finns en kategori som heter årets berättare, det fick jag inte. Jag fick Lukas Bonniers Stora Journalistpris, men jag känner mig rätt mycket som en berättare. Jag fick frågan vad som lockar mig i journalistiken, och då mäste man tänka efter. Jo, det som lockar mig är nog i allmänhet att berätta, att berätta om det jag ser.

– Jag kan vara ärlig och säga, jag har inte lockats av att ge den lilla människan röst eller avslöja de stora skamligheterna i vårt samhälle. Utan det som har lockat mig till att skriva och bli journalist är nog att jag alltid haft en lust till att beskriva saker och ting som jag ser runt omkring mig. Sen kan man hoppas att jag beskriver saker som möjligen ger en liten människa röst eller som lär folk någonting.

– Skrivandet tycker jag är väldigt roligt, vilket är paradoxalt när man arbetar på Sveriges Radio. Men de gånger som tiden bara försvinner är när jag skriver manus, vilket man gör ibland i krönikor, vilket lyssnarna inte alltid tänker på. Rätt mycket av det vi läser upp eller talar i Kulturnytt är skrivet, säger Gunnar Bolin.

Vad gillar du mest, att prata fritt eller att läsa dina texter?

– Det roliga med att arbeta på Sveriges Radio är bredden man erbjuds som medarbetare. Det är jättekonstigt när jag ser på den långa listan av vad jag har gjort.

Nu är du kulturkorrespondent och reser jorden runt, vart ska du resa härnäst?

– Jättespännande, jag ska till Helsingfors över dagen på måndag.

Övriga vinnare är Michael Winiarski på Dagens Nyheter, som blev Årets Berättare. Helena Bengtsson, SVT, Victoria Gaunitz, SR och Kristofer Sjöholm, SVT blev Årets Förnyare. Och Årets Avslöjande gick till Nicke Nordmark och Hasse Johansson, Uppdrag Granskning, SVT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".