Upphovsrätten påverkar den globala rättvisan

Roger Wallis: "Lagarna hindrar kreativiteten i samhället".
3:11 min

Är upphovsrättsfrågan så död som media förklarat den? I dag kommer hovrättens dom mot de åtalade i den uppmärksammade Pirate bay-rättegången. I EU-parlamentet pågår samtidigt intensiva förhandlingar om det omstridda Acta-avtalet, bland annat kritiserat för bristande insyn i förhandlingarna och för de integritetsövertramp som de nya regleringerna skulle kunna innebära.

Acta-avtalet är ett internationellt handelsavtal vars syfte är att bekämpa brott mot upphovsrättslagen och plagiat av varumärken. Avtalet inkluderar allt från musik och film till läkemedel och växtförädlingar.

– Allting ingår i det här och har skyddstider på evigheter nästan, säger Roger Wallis, professor emeritus i mediateknik på KTH.

– Den här lagstiftningen kommer i konflikt med vad de flesta människor tycker är rimligt när det gäller intrång i det privata och personliga livet, säger han.

Initiativet till Acta kommer ursprungligen från USA och Japan. Två länder som har stor del av sin ekonomi i så kallad intellectual property. Genom avtalet eftersträvas internationella gemensamma metoder mot immaterialrättsintrång. Detta innebär ofta hot om handelssanktioner, och där är särskilt USA en stark makt.

– Det är ganska intressant. Trips, Ipred och Acta, allting följer samma mönster. Vissa globala företag, även de inte är amerikanska, lägger sin verksamhet i USA för att kunna få stöd av den amerikanska regeringen. Företagen säger: "Vi förlorar massa pengar - ni måste gå ut och hota med handelssanktioner". Och då gör de det. När världens största ekonomi ligger på som tungviktare då blir man lite rädd, säger Roger Wallis.

Nej, man muckar kanske inte med USA. WTO:s Tripsavtal som Roger Wallis nämnde är en av de stadiga sitsar som utgör Nords ekonomiska dominans över Syd.

Professor Eva Hemmungs Wirtén är Professor i biblioteks och informationsvetenskap vid Uppsala universitet.

– Det finns inbyggt i de här systemen en väldig global ojämlikhet. Det har ju också gjort att vi i väst, som Stuart Hall säger "the West and the rest", vi har alltid åkt ut och hämtat hem material. Textilmönster eller om det har varit plantor som vi sen har gjort till patenterade mediciner, vi har tagit hem det här materialet till västerlandet och sen skyddat det och sen i vissa fall till och med återsålt det till dem som egentligen från början hade kontroll över de här resurserna. Och de frågorna tycker jag inte alls att man ser i den debatt som har förts kring Pirate Bay Jag kan inte se någon diskussion om vad som händer från ett större perspektiv kring de här frågorna, säger hon.

Eva Hemmungs Wirtén efterlyser att debatten ska inkludera inte bara the west utan the rest också. Men även om vi håller oss på vår kant av världen så får den här typen av avtal stora konsekvenser för samhällsutvecklingen, menar Roger Wallis.

– Då hindrar du innovation i samhället och det är livsfarligt. Och det är vad de här lagstiftningarna gör tyvärr. Ingen innovation sker i ett vakum, allting sker genom förbättring av existerande idéer, säger Roger Wallis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".