Inga nakenscanrar i flygplatsannonserna

Flera stora flygplatser i USA tillåter inte reklamaffischer som visar hur de helkropsscanrar eller nakenscanrar, som görs av passagerarna i säkerhetskontrollen, ser ut.

Stora flygplatser i New York, North Carolina och Las Vegas har nekat djurrättsorganisationen PETA:s annonser med en kvinnokropp visad i vad som ska föreställa en bild från säkerhetskontrollen på flygplatsen rapporterar nyhets- och underhållningssidan Salon.

På kvinnans tydligt synliga underkläder finns texten Be Proud of Your Body Scan: Go Vegan, Var stolt över din kropp: bli vegan.

Flygplatserna hänvisar bland annat till att deras policys inte tillåter politisk reklam. PETA, som ville visa affischerna i områden kring just säkerhetskontrollerna, menar att de inte tagit politiskt ställning för eller emot kontrollerna och att kampanjen var humoristiskt menad.

I tisdags så antog riksdagens justitieutskott ett utlåtande om att Sverige är "i princip positivt" till säkerhetsscanrar även här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".