nyhet | film

Fritt fram för Bananas i USA efter domstolsbeslut

Den svenske dokumentärfilmaren Fredrik Gertten har avgått med segern i striden mot bananföretaget Dole. En domstol i Los Angeles har slagit fast att Dole inte får lämna in fler stämningar mot filmen Bananas, vilket gör att tv-bolag nu kan visa den.

Gerttens film Bananas handlar om arbetare som kräver Dole på ersättning för skador från bekämpningsmedel och Dole har tidigare försökt stoppa filmen och stämde Gertten i domstol, en stämning som sedan drogs tillbaka. Hotet om fler stämmningar har inneburit att filmdistributör eller tv-bolag inte vågat visa filmen i USA. Nu har dock en domstol i Los Angeles slagit fast att Dole inte får lämna in fler stämningar.

Filmens regissör Fredrik Gertten säger i en kommentar:

– Vi är oerhört glada och lättade över detta. Det har varit en lång och tuff resa. Företag som Dole måste lära sig att respektera yttrandefriheten och pressfriheten. De är så oerhört rika så striden blir extremt ojämlik, det är svårt för ett företag som vårt att stå upp mot en jätte som Dole. Men vi klarade det och det firar vi idag.

Dole ska också betala rättegångskostnader på cirka 1,4 miljoner kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista