Brand förstörde konstskatter

Ett antal av Storbritanniens mest kända - och kontroversiella- moderna konstverk har gått upp i rök i en brand i en lagerlokal i östra London. Det handlar om konst till ett värde av många tiotals miljoner och verk av de stora stjärnorna i brittisk modern konst, den rörelse som går under namnet Britart.

Bland verken som elden tog finns flera som har nått berömmelse och väckt kontrovers långt utanför konstintresserade kretsar: som Tracy Emins tält, med 102 namn påbroderade och titeln ”Alla jag någonsin har gått i säng med 1963-1995,” och bröderna Chapmans Helvete - med 5 000 miniatyrfigurer i blodiga scener.

Magasinet som brann ned tillhörde Momart, ett av världens ledande företag för lagring och transport av konst, och det är inte känt än exakt hur mycket och vilken konst som har förstörts. Men bland kunderna finns konstsamlarkungen Charles Saatchi som har låtit meddela att han förlorade över hundra verk och är förkrossad.

Men frågan som redan diskuteras är om en del av det som förstördes kan återskapas av konstnärerna. Bröderna Chapman har sagt att de kan göra om sitt helvete - fast det tog två år att göra - och en av de ganska många konstkritiker som inte sörjer förlusten och inte gillar Britartstjärnornas konst sade att det kan väl inte vara så svårt för Tracy Emin att köpa ett nytt tält och brodera dit samma namn igen.

Agneta Ramberg, London

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".