Hampaplantor togs av polisen

Polisen har slagit till mot Lunds konsthall och konstnären Sture Johannesson. Han skulle visa 75 stycken hampaplantor i utställningen ”Counterclockwise Circumambulation”, men de är nu beslagtagna av polisen.

Konstnären Sture Johannesson har haft problem med polisen förr. Han skulle i slutet av 60-talet ställa ut affischen Haschflickan, som visar en naken tjej med en haschpipa i munnen, också den gången på Lunds konsthall. Men polisen stoppade det och konsthallens chef, Folke Edwards, avgick.

Den här gången ville Sture Johanesson ställa ut 75 stycken hampaplantor. Det är industrihampa som inte klassas som narkotika så länge den används för industriella ändamål. Nu undersöks plantorna av polisen som ska avgöra om det är narkotikabrott eller inte.

Det var väl inte helt oväntat att utställningsobjektet var kontroversiellt?

- Här var det helt oväntat, säger Sture Johannesson. Vi har lagt ner ett mycket stort arbete i ett helt år på att göra en trevlig och familjevänlig utställning. Utan någon provokation och några hard feelings.

David Richter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista