1 av 2
2 av 2
Mindre aktörer kan få det svårt att slå sig in på marknaden. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Stor biblioteksupphandling riskerar leda till monopol

Stockholms stadsbibliotek: "Vi är inte intresserade av en monopolsituation"
3:32 min

Bibliotek i 82 kommuner och landsting står utan nya avtal om leverans av böcker och media sedan Förvaltningsdomstolen har slagit fast att upphandlingen Litteratur 2010 som vanns av Bibliotekstjänst i Lund, bröt mot kraven på tydlighet och likabehandling. Att upphandlingen dessutom görs för så många kommuner samtidigt, kan leda till sämre möjligheter för biblioteken att påverka inköpen.

Martin Hafström som är enhetschef på Stockholms stadsbibliotek säger att storleken på upphandlingen kan innebära demokratiska problem.

– Det är ju väldigt stora pengar. De som förlorar har då mindre möjligheter att agera på biblioteksmarknaden under många år. Vi är inte intresserade av en monopolsituation, säger Martin Hafström.

Med fler aktörer på marknaden får biblioteken större möjlighet att ställa krav på leverantörerna, menar Martin Hafström. Han beskriver situationen före år 2000 då situationen var monopolsliknande.

– Då hade vi en leveranstid på 52 dagar från att vi beställde en bok till att den kom. Sedan fick vi en konkurrenssituation och efter ett par år var leveranstiden nere på 4 dagar, säger han.

Ett av de företagen som överklagade upphandlingen till Förvaltningsdomstolen var Bokus, där Mats Fagerström är affärsområdeschef. Han är glad över domen eftersom den innebär att SKL Kommentus som sköter upphandlingen måste vara tydligare när de beställer anbud till nästa upphandling.

– Det är en jättestor affär för hela branschen när det gäller biblioteksinköpen. Det är den största upphandlingen som någonsin har gjorts och man beräknar att det har ett inköpsvärde på 133 miljoner kronor per år, säger han, säger Mats Fagerström.

Den som genomför en så här stor upphandling måste veta exakt vad som krävs av leverantörerna och hur beställningen av anbuden ska formuleras, menar Mats Fagserström.

– Det är otroligt viktigt att man har rätt kompetens eftersom det får så otroligt stor betydelse både för så många kommuner men också för oss som leverantörer. Vi vill ju ha en så professionell handläggning som möjligt.

Men det är inte konstigt att det blev fel vid upphandlingen, säger Anna Stormats, som är upphandlingskonsult på SKL Kommentus.

– Det var en formulering avseende vilka priser vi ville ha in i anbuden. Det handlar om ett förfrågningsunderlag som är väldigt omfattande och det är inte så konstigt att vi råkade uttrycka oss otydligt på en punkt, säger hon.

Anna Stormats tycker att man hade den kompetens som behövdes för upphandlingen och hon ser inte att det är ett problem att man upphandlar tjänsten till så många kommuner samtidigt.

Av Stockholms stadsbiblioteks mediebudget går 16 procent till profilköp, det vill säga inköp av böcker och media som leverantören föreslår, i ett urval som baseras på undersökningar av vilka som lånar på biblioteket och vilka titlar som tidigare varit utlånade.

Men däri ingår mer än 50 procent av den svenska skönlitteraturen för vuxna och bilderböcker för barn.

Idag har Stockholms stadsbibliotek Bonnierägda Adlibris som leverantör, ändå tror inte Martin Hafström att det spelar någon roll vilket företag som vinner upphandlingen eftersom han litar på att leverantörerna är opartiska i urvalet till profilinköpen.

– Varje profil granskas av våra bibliotekarier innan vi ger okej till leverans. Så det finns ett mellanled inbyggt, säger han.

– Det spelar roll vem som väljer titlar upp till en viss nivå. Men de absolut självklara titlarna som vi vet att biblioteken ändå köper, är det mer rationellt att vi får utan att behöva beställa dem. Vi skulle ändå ha köpt dem, säger Martin Hafström.

Det här är den tredje gången som SKL Kommentus upphandlar litteratur till svenska bibliotek. Förra gången berörde upphandlingen 29 kommuner och landsting, i årets upphandling ingick 82 stycken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".