Fotomodell-fejk fick mycket respons

Svensk Bokhandel har publicerat en smått fantastisk artikel. Under rubriken ”Fotomodeller rasar mot författare” går modellen Emma Bergsjö till angrepp mot att författarna Unni Drougge, Björn Ranelid och David Lagerkrantz ställde upp för bara 3 500 kr i klädkejdan MQ:s reklamkampanj. Taxan för en proffsmodell hade varit 80 000 kr och nu kräver hon MQ på mellanskillnaden som för alla författare uppgår till 459 000 kr.

- Hur skulle de tycka det var om en sån som jag började skriva böcker och för nästan inga pengar alls? säger Emma Bergsjö i artikeln. Då skulle den där Lagercrantz, med sin platta dialog och sina krystade storys, få hälsa hem rätt snart. Jag menar, jag har ju upplevt mer spännande grejer i baksätet på en limo i St Tropez än det som står i hela hans samlade produktion.

Kulturnytt undrade om detta var på riktigt och ringde upp Svensk Bokhandels chefredaktör, Lasse Winkler.

- Jag hade varit chefredaktör på tidningen i ett år och tyckte att det skulle vara roligt att ha lite mer humor i tidningen. Det blir oftast väldigt gravallvarligt. Och så kom den här idén upp och då var det inte så svårt... Tanken är - så som det blev - att folk ska läsa och inte veta om det är på allvar eller på skämt.

Finns det några risker med att inte berätta att det är ett skämt?

- Ja, det finns ju stora risker med det. Men det var en risk jag var beredd att ta. Och effekten blev över förväntan - direkt.

Hur märktes det?

- Vi har aldrig fått så mycket samtal och mejl och uppmärksamhet för någon artikel någon gång under det här året. Och det av flera orsaker - dels de som såg att det var en satir och jublade, dels ett förlag som ringde och var väldigt irriterade över att deras författare blev uthängda på det sättet. Och Aftonbladet gick på det! De hade ett citat ur artikeln på sin kultursida igår. Så de gick på det med hull och hår.

Men hur känns det att väcka som allra mest känslor med en artikel som är en fejk?

- Hahaha, det är helt okej. Det är ju tänkt att den ska ruska om lite också.

Skulle ni inte vilja att era vanliga artiklar fick en sådan här respons?

- Det är klart att våra artiklar får respons, jag tycker att vi får väldigt mycket respons på vårt material. Och vad som visade sig när den här artikeln kom upp är att folk läser vår tidning väldigt mycket. Och det här har varit den stora snackisen i kultur-Sverige, tror jag, den här veckan.

Therese Uddenfeldt

Vill ni läsa artikeln hittar ni den på internet på svb.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".